2014-07-04 15:10:31• hírek • Kocsis Zoltán

Felföldi játékok világbajnoksága az Aquastarban!

Egészen rendkívüli esemény házigazdája lesz a hétvégén a Szatmárnémeti közvetlen közelében található Aquastar aquapark: szombaton és vasárnap délután tucatnyi modernkori Herkules méri össze erejét a talán leglátványosabb erősember-versenyen, a skót felföldi játékokon. Ráadásul nem akármilyen verseny lesz ez, hanem maga a világbajnokság.

A szervezők tájékoztatása szerint érkeznek versenyzők Romániából, Magyarországról, Szerbiából, Skóciából, Hollandiából, Lengyelországból, az USA-ból, Horvátországból, Izlandról, Németországból és Ukrajnából. Ők összesen nyolc, nehezebbnél nehezebb és - ami a nézők számára fontos - látványos versenyszámban mérik össze erejüket, hogy aztán vasárnap az összesítések után kiderüljön: ki az idei év világbajnoka. A verseny rangját jelzi, hogy a főbíró a skót Francis Brebner 1992-es világbajnok, a Nemzetközi Felföldi Játékok Szövetségének elnöke, a két bíró pedig a szövetség alelnöke, a korábban szintén világbajnok amerikai Ryan Viera, valamint a szövetség vezérigazgatója, Közép-Európa korábbi ötszörös bajnoka, Darázs Ádám.

A szervezők ígéretei szerint a versenyszámok között nem lesz komoly szünet. Viszont az apró hézagok alatt sem unatkoznak majd az érdeklődők, hisz ekkor Kéri György skótdudás szórakoztatja a nagyérdeműt. A közönség azonban ettől eltekintve is legalább háromszorosan jól jár: kifizeti a napi díjat, aminek köszönhetően kedvére lubickolhat, megnézheti a versenyt és a közönségjátékon akár még egy üveg igazi skót whisky-t is nyerhet.

Aki esetleg egy másik világbajnokság miatt aggódik, őket is megnyugtathatjuk: a felföldi játékok szombaton és vasárnap is 15-18 óra között zajlanak, szombaton tehát senki sem marad le az Argentína - Belgium meccsről. Vasárnap pedig bárki bőven kiérhet Sárközújlakra, a Bikini-koncertre!

Ami a versenyszámokat illeti, álljon itt néhány szó róluk:

Az egyik a kőlökés, amikor a versenyzőknek 8,4 kg súlyú köveket kell minél messzebbre eldobniuk. Egy-egy versenyzőnek három dobása van. A másik szám a súlydobálás, amikor 25 kilogrammos súlyokat kell átdobniuk egy négy méteres állványon. Ez a kezdő magasság, amit 20 centiméterenként lehet emelni. A skót kalapácsvetés során 10 kilónyi kalapácsot dobnak el, itt is mindenki háromszor próbálkozhat. Az egyik leglátványosabb szám a póznadobálás, amikor egy 4,5 méter hosszú póznát kell hosszanti tengelye körül átfordítani. A koffercipelés is igen megerőltető, hisz két, egyenként 110 kilogramm súlyú fakoffert kell minél messzebbre cipelniük a versenyzőknek. Persze a 115 kilogrammos rönköket sem könnyebb kinyomni, mint ahogy az öt darab, egyre nehezebb kődarabokat sem felpakolni az állványra. De a szintén öt darab, 110-150 kilogrammos tárgyakat elpakolni sem könnyebb.

Ne feledd tehát, július 5-6-án, szombaton illetve vasárnap délután 15-18 órák között az Aquastar aquaparkban élőben tekintheted meg mindazt, amit a magyarországi Sport Tv közvetítésében mások csak felvételről: a skót felföldi játékok világbajnokságát.

Aki kint marad, komoly élményről marad le!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: