2017-04-28 23:59:44• hírek • Agerpres.ro

Magyar vadászrepülőgépek elfogtak egy TAROM járatot

Nem létesített kapcsolatot pénteken a magyar polgári légiforgalmi irányítással egy Münchenből Nagyszebenen keresztül Bukarestbe tartó román utasszállító repülőgép, ezért a magyar légierő vadászgépei elfogták. Az incidens okát mind a román mind a magyar hatóságok vizsgálják - írja a TAROM légitársaság válaszában, amelyet az AGERPRES hírügynökség kérdésére küldött.

'Nem létesített kapcsolatot pénteken a magyar polgári légiforgalmi irányítással egy Münchenből Nagyszebenen keresztül Bukarestbe tartó román utasszállító repülőgép (ROT 316), ezért a magyar vadászgépek elfogták és elkísérték a gépet. A román gép kapitányának rádióját fogták más földi vevők és a vadászgépek pilótái is" - mondják a TAROM képviselői. Szerintük a magyar hatóságok a nemzetközi előírásoknak megfelelően jártak el, elvégezték az azonosítást, majd a gépek visszatértek a bázisukra.

'A TAROM gép utasai egy pillanatra sem voltak veszélyben, a magyar hatóságok az ilyenkor szokásos nemzetközi előírásokat léptették életbe. Hogy miért nem sikerült felvenni a kapcsolatot a légi irányítással, azt mind a román mind a magyar hatóságok vizsgálják' - írja a TAROM válaszában.

Az MTI szerint a magyar védelmi minisztérium bejelentette, hogy több vadászgépet riasztott, hogy elfogjon egy utasszállító gépet, amely úgy lépett be a magyar légtérbe, hogy előzőleg nem jelentette be.

A Boeing 737-es típus repülőgép helyi idő szerint 11:18-kor lépett be a magyar légtérbe, nem tért el a repülési tervtől, de nem vette fel a kapcsolatot a polgári irányítással. Rövid idő múlva a NATO Integrált Légivezetési Központ riasztotta a Magyar Honvédség készültségi szolgálatában lévő Gripenjeit. A svéd gyártmányú vadászrepülők elfogták és azonosították a román gépet és a magyar-román határig kísérték.

Miután a magyar vadászgépek elfogták, a Boeing-737-es 11 óra 36 perckor rádiókapcsolatot létesített a Magyar Polgári Légiforgalmi Szolgálattal - írja a magyar minisztérium idézett közleményében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: