2015-09-18 17:27:21• hírek • MTI

Felfelé módosították az idei és a jövő évi gazdasági növekedést

A román pénzügyminisztérium alárendeltségébe tartozó gazdasági előrejelzési bizottság felfelé módosította 0,1 százalékponttal az idei román gazdasági növekedést, amely becslésük szerint 3,4 százalék lesz - derült ki pénteken a bizottság őszi jelentéséből.

Korábbi jelentésében a testület 3,3 százalékos gazdasági növekedéssel számolt. A jövő évre vonatkozó előrejelzésében a változás jelentősebb, hiszen a román bruttó össztermék (GDP) 4,1 százalékos bővülésére számítanak a korábban jelzett 3,4 százalékhoz képest.

A jelentés a 2015 és 2019 közötti időszakra terjed ki. 2017-ben 4,2 százalékos gazdasági növekedésre számítanak a korábban közölt 3,7 százalékhoz képest, 2018-ban 4,5 százalékos növekedésre, ami 0,5 százalékponttal haladja meg a korábbi értéket, 2019-ben pedig 4,7 százalékos GDP-bővülést várnak. Ez utóbbiról most először készítettek becslést.

Az inflációs prognózison is módosítottak, a fogyasztói árindex várhatóan negatív tartományba kerül az idén. A bizottság 0,7 százalékos olcsóbbodásra számít a tavalyi évhez képest. Korábban 0,7 százalékos éves inflációra számítottak. A jövő évi inflációt is mérsékelte a testület, a fogyasztói árak 2016-ban 1,8 százalékkal nőnek a korábban jelzett 2,8 százalék helyett.

A Román Nemzeti Bank augusztus elején csökkentette inflációs előrejelzését, az ő becslésük szerint is a fogyasztói árindex negatív tartományba kerül, és 0,3 százalékkal lesz alacsonyabb a tavalyi évhez képest.
Romániában júniusban került először negatív tartományba az éves inflációs ráta, miután a kormány az élelmiszerekre, nem szeszes italokra és közétkeztetésre is kiterjesztette a kedvezményes, 9 százalékos áfát az általános 24 százalékos kulcs helyett.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: