2012-01-16 16:21:42• hírek • MTI

Ismét utcára vonultak a tüntetők

Hétfőn délután újból utcára vonult Bukarestben az elmúlt napokban Traian Basescu államfő ellen tüntetők egy csoportja, akik a kormány lemondását is követelik.

Ez már a negyedik nap, amikor Bukarestben - főként államfőellenes - tüntetések zajlanak. A hétvégén erőszakba torkolltak a tiltakozások, miután a résztvevők egy része összecsapott a rendfenntartó erőkkel.
A hatóságok csaknem 250 személyt bírságoltak meg szabálysértésért, 36 személy ellen ügyészségi eljárás indult. Az összecsapások nyomán tíz csendőr szorult egészségügyi ellátásra, ketten pedig súlyosan megsérültek, akárcsak néhány újságíró, miután a tiltakozók Molotov-koktélokkal és kövekkel dobálták a rendfenntartókat és az újságírókat egyaránt.
Szombaton és vasárnap is a tiltakozások békésen kezdődtek, az esti órákban viszont a tüntetők egy része összecsapott a rendőrökkel. A tüntetők törni és zúzni kezdtek, aminek több újságosbódé, kirakat és bankautomata látta kárát.

A román csendőrség szerint - amelynek ilyen esetekben a rendfenntartó feladatokat kell ellátnia - az agresszív tüntetők főként futballhuligánok, akiknek egy része korábban már összetűzésbe keveredett különböző sportesemények alkalmából a karhatalmi erőkkel.

A tüntetések megszervezését senki nem vállalta fel, így bukaresti elemzők egyetértenek abban, hogy spontán tüntetésekről van szó, amelyek azt követően kezdődtek el, hogy az államfő az egészségügy privatizációja kapcsán nyilvánosan éles vitába keveredett Raed Arafat - palesztin származású, román állampolgárságú - orvossal. Ez utóbbi jelentős köztiszteletnek örvend Romániában a korszerű sürgősségi mentőszolgálat rendszerváltás utáni kiépítésében játszott meghatározó szerepe miatt.

A vita nyomán Arafat lemondott az egészségügyi minisztériumban betöltött államtitkár-helyettesi posztjáról. A többnyire elutasító álláspontok hatására Basescu pénteken visszavonta az egészségügy privatizációjáról szóló törvénytervezetet, de már késő volt, mert elkezdődtek az Arafat melletti szimpátiatüntetések.
A román hatóságok statisztikája szerint eddig összesen 41 városban mintegy 9 ezren vonultak az utcára, és csak Bukarestben torkollott zavargásokba a tiltakozás.

Emil Boc miniszterelnök hétfőn elítélte a tüntetők egy részének vandál cselekedeteit, ugyanakkor elismerte a tiltakozóknak azt a jogát, hogy az utcán adjanak hangot elégedetlenségüknek. Felhívta a figyelmet, hogy az utcai tiltakozások elhúzódása esetén Románia elveszítheti mindazt, amit az elmúlt két év szigorú megszorító intézkedéseivel vívott ki. A belügyminiszterrel együtt szigorúbb karhatalmi fellépést helyezett kilátásba azokkal szemben, akik vandalizmusra vetemednek.
A román ellenzék rendkívüli parlamenti ülésszak összehívását kezdeményezte, és a kormány lemondását követelte a rendfenntartó erők tüntetőkkel szembeni "túlkapásai" miatt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: