2014-07-29 15:31:55• hírek • Kocsis Zoltán

Félezer újszülött maradt kötelező oltás nélkül Szatmár megyében

Újabb krízishelyzet a Szatmár megyei egészségügyben! Néhány nappal azt követően, hogy zárolták a megyei kórház számláit, ezúttal kötelező hepatitisz B elleni oltás nélkül maradtak az újszülöttek. Ebben az esetben azonban nem a kórház, hanem a minisztérium a felelős.

A hepatitisz B elleni védőoltás Romániában 1995-ben vált kötelezővé. A lépést az indokolta, hogy szakemberek szerint a populáció 8-10%-a hordozza a vírust. Mivel véren keresztül terjed, nagyon komoly a fertőzési lehetőség - például szexuális úton. Az antitestet rendszerint a csecsemő megszületését követő 24 órán belül beadják az újszülöttnek.

Dorina Dragos-Guran, a megyei közegészségügyi igazgatóság vezetőjének keddi beszámolója szerint Szatmár megyében július elején lépett fel az oltóanyag hiánya okozta komoly probléma. Azonnal jelezték az egészségügyi miniszternek, de egyelőre nem történt változás. Mivel az oltóanyagokat a minisztérium vásárolja és osztja szét a megyék között, így a vakcina hiánya nem csak Szatmár megyében, de országosan is gondot okoz jelen pillanatban.

Dragos-Guran elmagyarázta, hogy ők havonta közlik a szaktárcával, hány gyerek született az előző hónapban és ennek megfelelően hogy állnak oltóanyaggal. „Általában évente 2000-2500 adagot kapunk", magyarázta.

Az igazgató elmondása szerint Szatmár megyében eddig közel félezer újszülött maradt vakcina nélkül. „Nincs nagy baj, hisz ezt az oltóanyagot egy hónapos koráig be lehet adni a gyerekeknek. És Szatmár megyében is meg fogják kapni - amennyiben a minisztérium orvosolja a problémát", mondta Dragos-Guran.

Eugeniu Avram prefektus arra kérte az igazgatónőt, tegyen írásos jelentést az ügyben és ígéretet tett: a maga eszközeivel megpróbál közbenjárni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: