2012-02-20 14:44:15• hírek • Kocsis Zoltán

Félezer gyerek vesz részt a pszichoszomatikus vizsgálatokon

Az új tanügyi rendszer lehetővé teszi, hogy bizonyos esetekben a szülők eldöntsék: milyen szinten folytassák tanulmányaikat. Ehhez azonban a gyerekeknek részt kell venniük egy teszten, amelyre február 20-29. között kerülhet sor. Aki még nem iratkozott fel, az még bőven megteheti.

Szatmár megyében valamivel több, mint fél ezer gyerek vesz majd részt ezeken az ún. pszichoszomatikus teszteken - tudtuk meg Szász Piroskától. A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség főtanfelügyelő-helyettese viszont felhívta a figyelmet: azon szülők is jelentkezhetnek gyerkőcükkel ezekre a vizsgákra, akik előzőleg nem kérvényezték ezt. Erre a tesztre azoknak a gyerekeknek van szükségük, akik 2012 augusztus 31-ig nem töltik be hetedik életévüket. Ebben az esetben a szülő döntheti el, hogy előkészítőben, óvodában vagy első osztályban szeretné látni csemetéjét. Mindhárom opcióhoz szükség van azonban egy pszichoszomatikus tesztre, amely felméri a gyerekek képességeit. (Azoknak, akik augusztus végéig betöltik hetedik életkorukat, automatikusan az első osztályba kell iratkozniuk).

Ezen a vizsgán egy, a tanügyminisztérium által összeállított tesztnek vetik alá a gyerekeket, a bizottságot pedig egy orvos, egy iskolapszichológus, egy óvónéni és egy tanító alkotja. Szatmár megyében összesen hat központban végzik el a vizsgálatokat. Ezek közül négy van a megyeszékhelyen - Vasile Lucaciu, Balcescu-Petőfi és Ioan Creanga általános iskolák valamint a tanfelügyelőség épületében működő Megyei Nevelési-, Tanácsadási- és Erőforrás Központ, egy-egy pedig Nagykárolyban -1-es számú iskola - és Avasfelsőfaluban - 3-as számú iskola.

Fontos kiemelni, hogy a Megyei Tanfelügyelőség honlapján (www.isj.sm.edu.ro) valamennyi vizsgaközpont teljes programja megtalálható, pontos időbeosztással - ezen a linken. Amennyiben a szülőnek nem felel meg az időpont, akkor a 0 800 816 261-es zöld telefonvonalon kérheti annak megváltoztatását. Ugyanezen a telefonszámon az összes szükséges információhoz hozzájuthat, ami a gyerekek beiskoláztatását illeti.

Szász Piroska elmondta továbbá, hogy Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala vállalta: őszig három iskolai fogászatot rendez be saját költségén. Hogy ezek pontosan mely intézetekbe kerülnek, még nem dőlt el. Szász javasolta, hogy lehetőleg három különböző városrészben legyenek, hogy minél nagyobb területet fedjenek le. A helyszínekről szóló döntések a közeljövőben esedékesek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: