2014-02-02 13:55:44• hírek • Kocsis Zoltán

Félezer garázst bontat le február közepéig a polgármesteri hivatal

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal az összes, még állva maradt illegális garázst lebontatja a 16-os lakónegyedben. Egyes tulajdonosok értetlenkednek, mások beletörődtek. A következő lépés a 17-es lakónegyed töltés felőli része lesz, tudtuk meg.

A polgármesteri hivatal január 27-én ragasztotta ki a fél A4-es nagyságú üzenetet a 16-os lakónegyed garázsaira. Ebben feketén-fehéren felszólítják a tulajdonosokat, hogy február 10-ig bontsák el a garázsaikat. Ha nem, akkor 11-ét követően az önkormányzat bontatja majd el, ám a művelet költségeit a tulajdonosoknak számlázzák. A felszólítás szerint a Constelatiei, a Muncii, az Astronautilor és a Sanatatii utcák környékén álló garázsokat kell lebontani.

Szerettük volna megtudni, hogy ez pontosan hány garázst jelent, ám pechünkre az illetékes épp szabadnapos volt. Ezt kisebb telefon-maraton követte, amely a hivatal három különböző irodáját, valamint egy állami intézményt is érintett - amíg végül az ötödik telefonhívásra sikerült kideríteni, hogy 540 garázstulajdonost szólítottak fel. Valamennyiüknek két hetük maradt a kipakolásra és bontásra.

„Kipakoljuk, mi mást tehetnénk. Aztán jöjjenek és bontsák le", mondja egy középkorú házaspár férfi tagja. „Miért, ha embereket fogadok, hogy bontsák le, majd a hulladékot elszállítottam, az nem kerül pénzbe? Kipakoljuk, ami értékes, aztán bontsák le és számlázzák ki", válaszolta arra a felvetésre, hogy neki kell fizetnie, ha a város bontja le a garázst.

„Lesz két-három parkolóhellyel több? Azt azonban figyelmen kívül hagyja mindenki, hogy mi ezért a garázsért adót fizettünk. Évi 60 lejt", tette hozzá a házaspár női tagja. Elmagyarázza, hogy a terület eredetileg a garázsok mögötti Avram Iancu Általános Iskoláé volt. Ám a lakók a 90-es évek elején megegyeztek a tanintézménnyel, hogy ők megépíttetik a kerítést, ha megkapják a területet a garázsok száma. „Mi ezt követően költöztünk ide, és mindvégig fizettük az adót", mondja.

Nem mindenki fogadta azonban ilyen magadással és beletörődéssel a bontási felszólítást. „Pont most, télnek idején raknak oda minket, hogy lebontsuk a garázst? Nem várhatott tavaszig, amíg nincs ilyen hideg. Amúgy se tudnak csinálni semmit tavaszig, addig szebb lesz itt a sok rom?", háborgott egy fiatalabb garázstulajdonos.

A garázsbontási folyamat Szatmárnémetiben nem most kezdődött. Az előző években több ezer, a 90-es években illegálisan vagy fél-legálisan épült garázst bontottak le, helyükre pedig parkolókat épített az önkormányzat. Polgármestertől függetlenül a hivatalos diskurzus az elmúlt években mindig úgy hangzott: évente csak annyi garázst bontatunk le, amennyi parkoló kialakításához szükséges pénzünk megvan.

Dan Babut városmenedzser elmondása szerint ezek az utolsó, illegális garázsok a 16-os negyedben. Ezt, tudtuk meg Octavian Bujortól, a polgármesteri hivatal szakemberétől, a 17-es lakónegyed Szamos-töltés és Independentei út közötti része követi.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: