2009-02-18 17:58:27• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Félévente találkoznak az elnökök

A regionális szintű együttműködés kérdései is szerepeltek Szili Katalin szerdai bukaresti tárgyalásain, amelyeken az infrastrukturális fejlesztés, a gázvezeték és az autópálya-építés témáját egyaránt érintették.

Az Országgyűlés elnöke ezen a napon Roberta Anastaséval, a román képviselőház, illetve Mircea Geoanával, a szenátus elnökével ült közös asztalhoz, majd Emil Boc miniszterelnökkel tanácskozott, délután pedig a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti frakcióival találkozott.

Szili Katalin az MTI-nek nyilatkozva elmondta: román partnerével megállapodtak abban, hogy folytatják a parlamenti elnökök félévenkénti találkozóinak sorát, biztosítva ezzel a két ország törvényhozó testületei közötti további együttműködést. A stratégiai partnerség keretében aláírt megállapodás keretében szeretnék élénkíteni a szakbizottságok együttes tevékenységét is, így a külügyi bizottságok és az európai ügyek bizottságai között rendszeres találkozókat szerveznek. Fontosnak tartották a határ menti térségek fejlesztésének elősegítését.

Ennek áttekintésére Budapesten és Bukarestben egyaránt "tükörhatározatot" fogadnak majd el, azokban felvázolják, hogy milyen infrastrukturális fejlesztésekre kell majd összpontosítani a figyelmet. A magyar házelnök példaként említette az autópálya-építést, a vasúthálózat fejlesztését, valamint a Szeged és Arad közötti gázvezeték kiépítését.

Az Európai Unión belüli együttműködés kérdései is napirenden szerepeltek. A Mircea Geoana szenátusi elnökkel folytatott tárgyaláson egyetértettek abban, hogy szorosabbra kell fűzni a regionális szintű együttműködést az EU-hoz az elmúlt években csatlakozott országok között. A felek szerint ugyanis csak így lehet elkerülni a "kétsebességes" Európa kialakulását a mostani gazdasági válsághelyzetben.

Emil Boc miniszterelnök arról biztosította a magyar vendéget, hogy kormánya szeretné folytatni az együttműködést a magyar kormánnyal, ennek keretében folytatnák a közös kormányülések gyakorlatát. Szili Katalin örömmel fogadta, hogy az új kolozsvári polgármester (aki a közben miniszterelnökké vált Emil Bocot követi e poszton) az elődje által kezdett politikai irányvonalat szeretné tovább vinni. Boc a kincses város első polgáraként a mindennapos munka során szorosan együttműködött az ottani magyar közösséggel. Vendégének hangsúlyozta: ebben a szellemben kíván tevékenykedni kormányfőként is.

Roberta Anastase tájékoztatta magyar partnerét, hogy a román parlament illetékes bizottságai elkezdték az előző parlamenti ciklusban elakadt kisebbségi törvény vitáját.

Szili Katalin Traian Basescuval is tárgyalt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: