2015-01-16 15:29:30• hírek • MTI/Kocsis Zoltán

Felérnek a csúcsra az elefántok vagy jönnek a sivatagi rókák?

Szombattól három héten keresztül a tizenhat legjobb afrikai futballválogatott verseng a kontinensbajnoki címért.

A 30. Afrika Kupára eredetileg Marokkóban került volna sor, az ebolajárvány miatt azonban az utolsó pillanatban Egyenlítői-Guinea lett a beugró. Marokkót, amely visszalépett a rendezéstől, kizárták a tornáról.

Az Afrika Kupa első számú esélyese az algériai csapat, amely tavaly nyáron nyolcaddöntőt játszott a brazíliai világbajnokságon, ahol csak hosszabbítás után kapott ki a későbbi győztes német válogatottól. A "sivatagi rókák" egyik szomszédja, Tunézia is ott lehet a legjobbak között, miután a selejtezősorozatot veretlenül vívta meg. A két észak-afrikai együttesnek ugyanakkor némi nehézséget okozhatnak a közép-afrikai időjárási viszonyok.
A címvédő Nigéria nem tudott kijutni az eseményre, akárcsak a trófeát eddig legtöbbször, szám szerint hétszer megnyerő Egyiptom sem.

A nyugat-afrikai régiót így is rendkívül erős mezőny alkotja: Ghána a legutóbbi négy tornán elődöntőt játszott, Elefántcsontpartnak pedig - amelyből ezúttal hiányzik majd Didier Drogba - évek óta rendkívül erős a kerete, ugyanakkor a legutóbbi öt Afrika Kupán korán búcsúzott.

A tornára nevezett 368 játékos közül nem kevesebb, mint 246-an keresik a kenyerüket Európában - olyan meglepő bajnokságokban is, mint Málta vagy Andorra. Természetesen nem ez jellemzi az átlagot, hisz  a legtöbben, összesen 73-an francia klubokban játszanak. A magyar NB1-et a Videoton védője, a zöld-foki szigeteki Spopira képviseli, míg a román Liga1-et összesen hatan. Közülük a legismertebb és a legtöbbre taksált futballista Fernando Varela, a Steaua zöld-foki szigeteki védője. Szintén ezen ország válogatottjában szerepel a Craiovai U két játékosa, Kay és Nuno Rocha, míg a Burkina Faso-i Narcisse Bambara és a kongó Férébory Doré Kolozsváron keresi kenyerét: előbbi az U-nál, utóbbi a CFR-nél. A hatodik az Astra védője, a tunéziai Sziam Ben Jusszef.

Ennél is hosszabb azonban azoknak a sora, akik az elmúlt években megfordultak a román élvonalban. A legnépesebb tábort az elefántcsontpartiak alkotják Wilfried Kanonnal, Diarassouba Vierával és Lacina Traoréval a soraikban. De kereste a kenyerét Romániában az egyenlítői-guineai Sipo, a Burkina Faso-i Djakaridja Koné, a kongó Jeremy Bokila és a tunéziai Junesz Hamza is, míg Francig Litsingi a Kecskemét színeiben kóstolt bele a magyar NB1 légkörébe.

Nigéria címvédőként lemaradt a tornáról

A torna nyitómérkőzésén a házigazda Egyenlítői-Guinea csapata a kongóiak ellen lép pályára. A tornát az Eurosport csatornáin követhetjük figyelemmel, egy ideig párhuzamosan az szintén most zajló Ázsia Kupával.
A találkozóknak Bata, Malabo, Mongomo és Ebebiyín városa ad otthont.

A labdarúgó Afrika Kupa eddigi győztesei:
1957 (helyszín: Szudán): Egyiptom  
1959 (Egyiptom): Egyiptom  
1962 (Etiópia): Etiópia  
1963 (Ghána): Ghána  
1965 (Tunézia): Ghána  
1968 (Etiópia): Zaire (Kongói DK)  
1970 (Szudán): Szudán  
1972 (Kamerun): Kongói Köztársaság  
1974 (Egyiptom): Zaire (Kongói DK)  
1976 (Etiópia): Marokkó  
1978 (Ghána): Ghána  
1980 (Nigéria): Nigéria  
1982 (Líbia): Ghána  
1984 (Elefántcsontpart): Kamerun  
1986 (Egyiptom): Egyiptom  
1988 (Marokkó): Kamerun  
1990 (Algéria): Algéria  
1992 (Szenegál): Elefántcsontpart  
1994 (Tunézia): Nigéria  
1996 (Dél-afrikai Köztársaság): Dél-afrikai Köztársaság  
1998 (Burkina Faso): Egyiptom  
2000 (Ghána és Nigéria): Kamerun
2002 (Mali): Kamerun
2004 (Tunézia): Tunézia
2006 (Egyiptom): Egyiptom
2008 (Ghána): Egyiptom
2010 (Angola): Egyiptom
2012 (Gabon és Egyenlítői-Guinea): Zambia
2013 (Dél-afrikai Köztársaság): Nigéria

Összesen:

7 győzelem: Egyiptom
4 győzelem: Ghána, Kamerun
3 győzelem: Nigéria
2 győzelem: Kongói Demokratikus Köztársaság (mindkétszer Zaireként)
1 győzelem: Algéria, Kongói Köztársaság, Etiópia, Elefántcsontpart, Marokkó, Dél-afrikai Köztársaság, Szudán, Tunézia, Zambia

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: