2015-10-01 10:58:25• hírek • Szatmar.ro

Felépültek a rovartanyák

A „Rovartanya - egy gazdaságos és környezetbarát módszer a fenntartható földművelésért" egy új, Romániában először bemutatkozó kezdeményezés, amelynek célja az agrár-ökoszisztémák degradálódásának mérsékelése a beporzó és ragadozó rovarfajok aktív védelmével.

Az Szatmárnémeti E-Consult Egyesület 2015. március elsején indította el a projektet, amelyet az EGT 2009 - 2014 közötti időszakra vonatkozó támogatásából finanszírozott, a Civil Támogatási Alap Romániában program keretén belül. A projekt visszanemtérítendő támogatása 73 974 euró. Az alábbiakban közöljük az E-Consult Egyesület Szatmárnémeti ezzel kapcsolatos közleményét.


"A projekt első hét hónapjában 40 rovartanya (mesterséges menedék) készült el és került kihelyezésre Szatmár, Bihar, Szilágy és Máramaros megyében. A kihelyezett rovartanyák pontos helye ITT megtekinthető. A kihelyezett természetvédelmi eszközök révén az ország észak-nyugati régiójának 40 településén járult hozzá a projekt a beporzó és ragadozó rovarok aktív védelméhez. Amellett, hogy mesterséges menedéket nyújt a célfajoknak, a rovartanyák modellként is szolgálnak a közösségek számára, a fenntartható földművelés támogatására.

Hogy felhívjuk a figyelmet a beporzó és ragadozó rovarok védelmének fontosságára, találkozókat szerveztünk a helyi közösségekkel. Eddig 6 tájékoztató jellegű találkozóra került sor, melyen 146 személy vett részt. Ezeken egy multimédiás bemutató és szabad beszélgetés keretében informáltuk a lakosságot a beporzó és ragadozó rovarok gazdasági és természetvédelmi jelentőségéről, melyet a településen elhelyezett rovartanya felavatása követett.



Projektünk fontos célkitűzése a fiatal nemzedékek környezeti nevelése. Az eddig eltelt 7 hónapban 26 településen összesen 950 gyermeket és fiatalkorút vontunk be ezekbe a tevékenységekbe. A multimédiás bemutatók mellett gyakorlati foglalkozásokat is tartottunk, tematikus játékok és szabadtéri foglalkozások keretében ismerkedhettek meg a résztvevők a rovarok jelentőségével, a rovartanyák környezeti és gazdasági hasznával és készítésének módjával.

Hogy a célfajokkal és a projekttel kapcsolatos információkat minél szélesebb közönséghez eljuttassuk, készült egy plakát és egy szórólap is. A 600 példányban megjelent kétnyelvű plakát a legfontosabb információkat foglalja össze a rovartanyákról, mint a fenntartható gazdálkodás gazdaságos és környezetbarát módszeréről. A plakátokat a projektben résztvevő települések forgalmas pontjain tettük ki. A szórólap a ragadozó rovarok, és a beporzást végző magányos méhek fontosságára hívja fel a figyelmet. E fajok védelmének gazdasági és természetvédelmi jelentősége mellett a darázs-garázs vagy rovartanya elkészítéséhez szükséges legfontosabb tudnivalókat is tartalmazza. A 4000 példányban (2000 magyar nyelvű és 2000 román nyelvű) kiadott nyomtatványt a projekt különböző tevékenységei során terjesztjük.



Egyesületünk és projektünk láthatóságának növelése érdekében létrehoztuk az E-Consult Egyesület Facebook oldalát, szervezetünk honlapja pedig kivitelezés alatt áll.

A projektet a célfajok drasztikus csökkenése hívta életre. A különböző beporzó és ragadozó rovarok egyedszámában beállt csökkenésnek fő okai a növényvédőszerek intenzív és mértéktelen használata, a természetes élőhelyek zsugorodása és a hagyományos menedékhelyek eltűnése.

Projektünk 2016. április 30-ig tart."

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: