2009-05-12 16:07:19• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Felemás megoldás?

A román polgármesterek egy része felemás megoldásnak tartja a közintézmények decentralizációjával kapcsolatos kormányzati döntéseket, mivel szerintük a központi pénzekből többet kellene visszautalni helyi szintre.

A Ziarul Financiar keddi számában megszólaló városi polgármesterek kifejezetten "blöffnek" minősítik a már megszületett és a még meghozandó decentralizációs döntéseket. 

A kormány elfogadta az egészségügy decentralizációjának stratégiáját, a helyi rendőrség létrehozására vonatkozó törvénytervezetet és a sporttevékenységek decentralizációs szabályzatát. A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) emlékeztet: lényegében a szubszidiaritás elvének alkalmazásáról van szó, ezt az elvet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is évek óta szorgalmazza.  

Számos egészségügyi egység a jövő év januárjától átkerül a helyi hatóságok hatáskörébe, a közegészségügyi törvény az orvosi, elsősorban a kórházi ellátás átszervezését irányozza majd elő.

Továbbra is állami - szakminisztériumi - ellenőrzés alatt maradnának az országos és klinikai kutatóközpontok, az országos mentőhálózat még három évig az egészségügyi tárca hatáskörében működik. A decentralizált egységek az országos egészségbiztosítási alapból, a szakminisztériumtól, valamint a helyi költségvetésből kapnak pénzt.

A helyi rendőrség megalakítását előirányzó jogszabály az újonnan létesülő intézmény feladatkörébe helyezi át a közrend védelmét és a közúti ellenőrzést. Költségeit saját jövedelmekből és a helyi költségvetésből fedezik. A helyi rendőrök sajátos egyenruhát, fegyvert kapnak, járműveiket megkülönböztető jelzésekkel látják el.

Bővül a polgármesterek hatásköre, a jövőben ők nevezik ki a kórházak vezetőit és a helyi rendőrség főnökét, jóváhagyják és ellenőrzik a kórházak, az iskolai orvosi rendelők költségvetését, ők döntik el, hogyan kerülnek át a helyhatóságokhoz a sportlétesítmények.

Várhatóan  a helyhatóságok hatáskörébe kerül át az iskolahálózat megszervezése, az igazgatók kinevezése és elmozdítása. Az iskolák folyó költségeit viszont teljes mértékben az állam fedezné, a tanulónkénti költségek arányában. A szállítások terén decentralizálják a folyami, a folyami-tengeri kikötők és a repülőterek tevékenységének irányítását.

A mezőgazdaságot illetően a helyi közösségekhez kerülnek az Állami Közterületek Ügynökségéhez tartozó földterületek, decentralizálják az erdőgazdálkodással, talajjavítással, állattenyesztéssel foglalkozó országos hivatalokat.

Néhány nagyobb romániai város polgármestere azonban a Ziarul Financiarnak nyilatkozva úgy fogalmazott: szerintük a decentralizáció hiábavaló, ha az állam továbbra is "aránytalanul" több pénzt von el egy adott várostól, mint amennyit abból visszajuttat számára.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: