2015-09-12 10:30:50• hírek • MTI

Felemás ítélet Rarinca-ügyben

A bukaresti táblabíróság megerősítette az alapfokon hozott hároméves felfüggesztett börtönbüntetést Mariana Rarinca ügyében, akit Livia Stanciu, a legfelső bíróság elnöke jelentett fel zsarolásért.

Rarincát valóságos mártírrá, a hatalom által igazságtalanul meghurcolt kisember megtestesítőjévé avatták egyes román sajtóorgánumok, miután a bírósági elnök által feljelentett, korábban fél évig előzetes letartóztatásban tartott vádlottat májusban jogerősen felmentette a bukaresti táblabíróság.

Calin Popescu Tariceanu, a szenátus elnöke a legfelső bíróság elnökének és a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjének lemondatását követelte az államfőtől, azt hangoztatva: a Rarinca-eset iskolapéldája a korrupcióellenes kampány leple alatt elkövetett hatósági visszaéléseknek.

Rarinca - a legfelső bírósági elnök korábban elhunyt férjének volt titkárnője - egy állítólagos tartozás címén követelt pénzt Livia Stanciutól, miután azonban utóbbi nem volt hajlandó fizetni, a vád szerint azzal fenyegetőzött, hogy kompromittáló tényeket tár a nyilvánosság elé a Stanciu családról.

A DNA-nak az egyik bíró állítólagos összeférhetetlenségére hivatkozva sikerült elérnie, hogy a fellebbezési szakaszt a bukaresti táblabíróság egy másik tanácsa újratárgyalja. A pénteki jogerős ítélet szerint a vádlott nem ártatlanul ült börtönben, de a kiszabott felfüggesztett büntetés nem ad meggyőző választ arra, miért kellett Rarincát a DNA által mozgósított kommandósokkal lerohanni, és fél évig előzetes letartóztatásban tartani.

A DNA példátlan népszerűségre tett szert, amióta futószalagon juttat rács mögé befolyásos közéleti szereplőket. A politikum és a média egy része viszont azt állítja, hogy megbomlott a hatalmi ágak egyensúlya Romániában, és az igazságszolgáltatás vezetőinek esetleges visszaéléseit senki sem tudja számon kérni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: