2019-10-19 10:57:58• hírek • Bede Emőke

Felelőtlen tarlóégetés miatt kaptak lángra a szomszédos parcellák is

Vészharangot kongatott a Szatmárudvari Polgármesteri Hivatal azt követően, hogy péntek délután az önkéntes tűzoltóknak csak komoly erőfeszítések árán sikerült megfékezni egy, a mezőgazdasági földeken kialakult tüzet.

„A szatmárudvari önkéntes tűzoltók igencsak nehéz bevetést vittek végig a Kakhoz tartozó erdő közelében. Egy községbeli mezőgazdász szerette volna felégetni a kukoricabetakarítás után hátramaradt növényzetet egy olyan parcellán, mely közvetlenül az erdő mellett található. A tűz gyorsan terjedt, és komoly károkat okozott a szomszédos földterületeken is. A Helyi Rendőrség járőrei észrevették a tüzet, majd azonnal értesítették az önkéntes tűzoltókat” – számoltak be az esetről a község hivatalos Facebook-oldalán.


Érdemes tudni, hogy a hatályos törvények értelmében a földtulajdonosoknak nem szabad addig felégetniük a tarlót, a bozótot és az egyéb jellegű növényi hulladékokat, míg előzetesen nem értesítik a helyi önkormányzatot, a helyi tűzoltókat és a környezetvédelmi ügynökséget is. Utóbbira azért van szükség, mivel egy-egy ilyen tavaszi takarítás komoly hatással lehet a környezetre, az érintett terület növény- és állatvilágára is.
A hatóságok által kibocsátott engedélyekkel azonban már neki lehet kezdeni a tavaszi vagy az őszi letakarításnak, melynek körülményeit a törvény pontosan meghatározza. Szélcsendes időben, nappal kell a műveletet végrehajtani, és amennyiben a terület nagy kiterjedésű, apróbb szeletekre fel kell osztani, hogy kontrollálható legyen a tűz. A lehetőségekhez mérten barázdával el kell a felégetendő területet választani a szomszédos gyümölcsösöktől, erdőktől, gazdaságoktól. Az egész folyamat alatt biztosítani kell a terület őrzését. A száraz növényzetet pedig kupaconként kell begyújtani, és a helyszín elhagyása előtt az utolsó parázsfészket is el kell oltani.


Ha valamilyen szerencsétlen módon mégis kicsúszna kezünk közül az irányítás, semmi esetre nem érdemes elszaladni. Ugyanis az azonnali közbelépés elmulasztását a fentebb nevezett törvények értelmében akár 1000 és 2500 lej közötti bírsággal is „díjazhatják”. Emellett jó tudni, hogy az engedély nélkül való tarlóégetés is bűncselekménynek minősül, és emiatt is borsos pénzbüntetést akaszthatnak nyakunkba, magánszemélyek esetében ez az összeg 3 000 és 6 000 lej között változik, jogi személyek esetében pedig 25 000 és 50 000 lej között.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: