2017-02-18 09:24:04• hírek • Agerpres.ro

Jövő héten piacra kerülnek a hexavalens és tetravalens oltások

Jövő hét folyamán aláírja a hexavalens és tetravalens oltások beszerzésére vonatkozó szerződéseket, így ezek a vakcinák rövidesen piacra kerülnek - közölte Florian Bodog egészségügyi miniszter pénteken.

Az egészségügyi tárca vezetője azt mondta, a tetravalens oltásokra az utolsó engedélyeket várja, és becslése szerint hétfőn vagy kedden aláírja a beszerzési szerződést, így ez a vakcina rövidesen megjelenik a hazai piacon. 'A hexavalens oltással kapcsolatban rossz hírt kell közölnöm: A beszerzési folyamat tavaly kezdődött el, a szerződést a minisztérium akkori vezetősége nem írta alá, és nem kapta meg az előzetes pénzügyi jóváhagyást, ami azt jelenti, hogy két lehetőségem van: vagy vállalom a felelősséget és aláírom a szerződést az előzetes pénzügyi jóváhagyás nélkül, ami miatt megvádolhatnak hivatali visszaélésel, vagy semmissé nyilvánítom a szerződést. Ha semmissé nyilvánítom a szerződést, és nem találok más megoldást, akkor továbbra sem lesz hexavalens oltásunk' - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy mivel a beoltások menetrendje megváltozott és több hexavalens oltásra van szükség, más vakcinákat helyettesítendő, ezért a tárca gyorsított eljárással szerzi be a szóban forgó oltóanyagot, jövő hét folyamán tehát ez is piacra kerül.

Bodog azt is bejelentette, a tárca minden romániai gyermek számára bevezeti a pneumokokkusz elleni védőoltást. 'Gyakorlatilag Európában csak két vagy három országban nem alkalmazzák ezt a vakcinát. Be fogjuk vezetni. Jövő héten döntést hozunk ebben az ügyben' - mondta az egészségügyi miniszter. (AGERPRES)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: