2010-10-12 12:32:32• hírek • Garzó ferenc/ MTI

Felelősséget vállalnak

A román kormánykoalíciót alkotó pártok egyetértenek abban, hogy minél hamarabb el kell fogadnia a parlamentnek az oktatási törvénytervezetet - derült ki Traian Basescu román államfő és a kormánypártok közötti konzultáció után.

Emil Boc román miniszterelnök, a kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PD-L) elnöke a megbeszéléseket követően kifejtette, hogy az oktatási törvénytervezet mellett a nyugdíjtörvény és a közalkalmazotti bérek egységesítését előíró jogszabálytervezetet is minél hamarabb el kell fogadnia a parlamentnek, mégpedig összhangban Románia nemzetközi kötelezettségvállalásaival.

A nyugdíjtörvény és a közalkalmazottak egységes bérezéséről szóló jogszabály elfogadását Románia a Nemzetközi Valutaalap irányításával tavaly kötött többoldalú nemzetközi hitelmegállapodás keretében vállalta.

A nyugdíjtörvényt Basescu a múlt héten visszaküldte a parlamentnek azt javasolva, hogy a férfiak és nők esetében megállapított egységes 65 éves nyugdíjkorhatár helyett a nők két ével hamarabb, 63 évesen vonulhassanak nyugállományba. A romániai oktatási rendszer decentralizációját és mélyreható reformját előirányzó törvénytervezet elfogadását főként az RMDSZ szorgalmazza, amely egyik elsődleges fontosságú politikai célkitűzésének tekinti a törvény megszavazását az őszi parlamenti ülésszakban.

Az oktatási és a bértörvény esetében a kormány számol a felelősségvállalás lehetőségével, vagyis olyan gyorsított eljárással terjeszti a törvényalkotó testület elé a két jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy parlamenti vita nélkül fogadják el azokat. Ez a formula ugyanakkor lehetővé teszi, hogy az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújtson be kormány ellen, a parlament ez esetben az egész kormány hivatalban maradásáról vagy távozásáról fog szavazni.

Az ellenzéki padsorokban helyet foglaló Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) erőteljesen készül az esetleges bizalmi szavazásra, a két politikai erő hétfőn újabb egyeztetéseket folytatott a bizalmatlansági indítvány szövegének véglegesítéséről.

Az ellenzék és a kormány harca miatt jelenleg működésképtelen a képviselőház, mivel az ellenzéki pártok bojkottálják a parlament alsóházában a napirend kijelölésére hivatott házbizottság üléseit. Nem hajlandók részt venni az üléseken addig, amíg Roberta Anastase demokrata párti házelnök nem mond le tisztségéről. Őt csalással vádolják, hiszen az ellenzék szerint a nyugdíjtörvény korábbi szavazásakor Anastase több honatyát számolt össze, mint ahányan valójában bent voltak a teremben. Az államfőnek a pártokkal folytatott hétfői konzultációjáról is távol maradtak a szociáldemokraták és a liberálisok.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: