2014-01-31 15:26:14• hírek • Czinzel László

Bemutatta idei eseménynaptárát az EMKE

A kisebbségi kulturális rendezvényekről beszéltek a Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központban.

Péntek délelőtt a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ Rákóczi (Mihai Viteazul) utcai új székhelyén tartottak sajtótájékoztatót, melynek témája az idei kisebbségi kulturális programok voltak. A Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó intézmény az elmúlt évben is több rendezvényt támogatott. Ilyenek voltak az EMKE rendezvényei is - az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület alelnökeként pedig Muzsnay Árpád mutatta be az idei terveket. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a támogatások ugyan 2013-ban néha késtek, de az összegekkel a Szatmár Megyei Tanács nem maradt adós. Ezzel kapcsolatban az egykori újságírónak annyi kérése volt, hogy jó lenne megtudni egy hónappal az illető rendezvény előtt, hogy mennyi támogatást ad rá a Megyei Tanács, hiszen ez könnyebbé tenné a szervezést is.

Muzsnay Árpád nyilvánosságra hozta az EMKE idei eseménynaptárát, a megemlékezések listáját, amelyek szervezésében a Megyei Tanács támogatására számít a Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központon keresztül.

Az események sora április 25-én veszi kezdetét, ekkor történelmi tanácskozást szerveznek Szatmárnémetiben és Erdődön Társadalmi megmozdulások a Felső-Tiszavidéken a Dózsa György féle parasztfelkeléstől a jobbágyfelszabadításig címmel. Április 26-án tartják Az élő Rákóczi című megemlékezést, amelynek a helyszíne a Majtényi sík lesz, a rendezvényt a domahidi vasútállomás mögött található obeliszknél tartják.

Május 16-án Szatmárhegyen emlékeznek Páskándi Gézára, július 15-én pedig Markovics Rodion megemlékezést és irodalmi tanácskozást fognak tartani az író születésének 130. évfordulója alkalmából. Ennek helyszíne Kisgérce, Szatmárnémeti és Temesvár lesz - az író Kisgércén született, Szatmárnémetiben élt, alkotott és Temesváron halt meg 1948-ban. A sajtótájékoztatón részt vett a házigazda szervezet igazgatója, Pop Felician is, aki elmondta: az író alkotásai idén magyar és román nyelven is meg fognak jelenni.

Augusztus 8-án Kölcsey-megemlékezés lesz Sződemeteren, szeptember 8-án pedig Erdődön tartanak Petőfi-megemlékezést. November 22-én huszonötödik alkalommal tartják meg az Érmindszenti zarándoklatot, amelyen Ady Endrére emlékeznek.

A sajtótájékoztató keretében Sike Lajos, az Országos Széchenyi Kör helyi elnöke is ismertette idei terveit. 2014-ben is lesz Széchenyi-megemlékezés Kőszegremetén és a Kossuth Kertben elültetett emlékfánál is, valamint meg fogják szervezni a középiskiolások számára meghirdetett Széchenyi-vetélkedőt is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: