2014-07-20 15:33:14• hírek • Szatmar.ro

Felélesztenék a kapcsolatokat Beregszásszal

Babják Zoltánnal, Beregszász polgármesterével és Cseh Piroska helyi képviselővel folytatott megbeszélést péntek délután a kárpátaljai városban Kereskényi Gábor parlamenti képviselő és Szőcs Péter városi tanácsos. A szatmárnémeti küldöttség a testvérvárosi kapcsolatok felélesztéséről egyeztetett, valamint arról is tájékozódtak, hogyan befolyásolja az ukrajnai válság a kárpátaljai magyarság helyzetét.

A 28 ezres kárpátaljai város 2008-ban lett Szatmárnémeti testvérvárosa, ám a 2012-ben Szatmárnémeti élére került vezetők nem fordítottak kellő figyelmet az ukrajnai kapcsolatra. Annál is inkább, hogy az elmúlt héten az egyik helyi televízió stúdiójában Dorel Coica polgármester Uzsgorodot, azaz Ungvárt nevezte meg, mint Szatmárnémeti testvérvárosát!

„Nekünk, szatmári magyaroknak különösen fontos a kárpátaljai partnerség. Sokminden összeköt minket, sokmindenben hasonlítunk, közösek a gyökereink, történelmi szálak is összekötnek - elég, ha csak II. Rákóczi Ferencre és a kuruc szabadságharcra gondolunk -, s reményeim szerint van közös jövőnk is" - hangsúlyozta Kereskényi Gábor. A képviselő szerint Szatmárnémeti jelenlegi polgármestere inkább a nyugat-európai kirándulásokat preferálja, sajnos nem jelent számára prioritást a testvérvárosi kapcsolatok ápolása. Pedig egy Nyíregyháza - Beregszász - Szatmárnémeti tengely szoros együttműködéséből mindhárom város sokat nyerhetne, s számos életképes projektet valósíthatnának meg közösen.

„Tudjuk, hogy Beregszásznak konkrét, kézzelfogható partnerségre van szüksége, mi pedig segíteni szeretnénk átadni azokat a tapasztalatokat, melyeket akár az előcsatlakozási alapok lehívásánál, akár a későbbiekben felhalmoztunk. A következő találkozó reményeink szerint augusztusban lesz, a Partiumi Magyar Napok keretén belül, melyre meghívtuk Beregszász küldöttségét is" - tette hozzá Kereskényi.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: