2018-09-17 18:36:24• hírek • Nagy Tímea

Fele apă, fele víz - Ismeretlen barátok társasága az Osonó előadásában

Legyen szó akár a legbanálisabb hétköznapi szituációkról, az embereknek fogalmuk sincs, hogy miért is olyan a másik, mi az oka a cikizésnek, a sértegetésnek vagy éppen az agressziónak.


Ezen a sajnálatos és téves hozzáálláson hivatott változtatni az az előadás sorozat, mely szeptember 16. és 20. között összesen 10 előadással Szatmár és Szilágy megyébe is ellátogat.

 

Az Ismeretlen barátok társasága avagy Piknik a japán szőnyegen című produkció azt a törekvést erősíti meg, hogy az etnikumok együttélésének problémáit nem megkerülni kell, hanem dokumentálni és megvitatni, a színházművészet és színházi kultúra játékos szellemében. - fogalmazza meg a darab üzenetét az Osonó Színházműhely.

 

A Fazekas Misi által rendezett darabban az Színházműhely színészei és csíkszeredai román fiatalok játszanak. A történet személyes, valós élmények alapján született, merítkezve a kétnyelvűség okozta mindennapos kellemetlenségekből. 

 

A szatmári előadások közül az elsőt hétfőn reggel 10 órakor a Kölcsey Ferenc Főgimnézium dísztermében tartották. Népes diák- és tanársereg gyűlt össze, ez alkalomból a kölcseysek vendégül látták a Mihai Eminescu Gimnázium diákjait és kísérőiket is. A tizenegy- és tizenkettedikesek elfoglalták a helyeiket a koncentrikus körökben elrendezett székeken és izgatott suttogással várták a kezdést.

 

Az egyik lány a közönségből egyszer csak elkezdett hol az egyik nyelven, hol a másikon beszélni, kipécézve magának egy-két embert a közönség soraiból. Egy buli előkészületei körvonalaződtak a szövegéből. Elsőre nem esett le, csak másodjára, hogy elképzelt telefonbeszélgetést folytatott a szüleivel a 18. szülinapi zsúrját illetően. Egyikükkel magyarul, másikukkal románul, de amolyan fele apă - fele víz nyelven ment a diskurzus. A közönség mindent megértett, nevettek, reagáltak, válaszoltak is neki. 

 

De miért is lett volna probláma a "másik nyelv", hisz a diákok itt élnek egymás mellett már majdnem húsz éve?

 

A szülinapos lány története lassanként bontakozott ki, váltva a nyelvi nehézségek adta humoros és kevéssé vidám élethelyzeteket. A gimisek egyre jobban magukénak érezték a sztorit, a reakcióik őszinte felismerést tükröztek. Negyed óra elteltével a teremben már nem kölcseysek és eminescusok ültek, hanem egy olyan licis csapat, akik a történet ismerős fordulatain együtt nevettek és egyszerre komorodtak el. Ahogyan a tanulság egyre világosabbá vált, úgy alakult a közönség is egyre homogénabb közösségé, akik nem csak felismerték egymás problémáit, hanem meg is értették azokat.

 

Az előadást követően a jelenlévők kötetlen beszélgetés keretében nem csak a színdarabbal kapcsolatos gondolataikat, hanem saját élményeiket is megoszthatták a társaikkal és az Osonó Színházműhely csapatával. Ez az alkalom egyike volt azoknak a ritka kezdeményezéseknek, melyek a helyi fiatalok közösséggé kovácsolásáért hatékonyan törekednek.

 

Már régen nagy szükség volt arra, hogy a szatmárnémeti román és magyar fiatalság pár lépéssel közelebb kerüljön egymáshoz. Ehhez egy olyan előadás sorozat szükségeltetett, ami nem csak egy egyszeri, kommersz élményt nyújt, hanem elgondolkoztatja őket a társaikról alkotott véleményükről és az előítéleteikről. Ha ennek az alkalomnak az emlékét a gimnazisták hazaviszik, megemésztik és a letisztult üzenetét később másoknak tovább is adják, akkor a megvalósításba befektetett tömérdek munka sokszorosan learatta a gyümölcsét.

 

A tíz alkalmas előadássorozat a Román Nemzeti Kulturális Alap támogatásával és a szatmárnémeti Progress Art partneri együttműködésével jött létre.

 

A turné programja: 
Szeptember 17, 10 óra: Szatmárnémeti, Kölcsey Ferenc Főgimnázium
Szeptember 17, 13 óra: Szatmárnémeti, Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum
Szeptember 17, 19 óra: Mikola, Mosolyház
Szeptember 18, 10 óra: Mikola, Gellért Sándor Általános Iskola
Szeptember 18, 13 óra: Szatmárnémeti, Szatmárnémeti Református Gimnázium
Szeptember 19, 9 óra: Szilágycseh, Magyar Ház
Szeptember 19, 12 óra: Szilágycseh, Magyar Ház
Szeptember 19, 19 óra: Szilágycseh, Magyar Ház
Szeptember 20, 10 óra: Zilah, Református Wesselényi Kollégium
Szeptember 20, 13 óra: Zilah, Református Wesselényi Kollégium

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: