2011-01-07 09:59:52• hírek • Szatmar.ro

Felbolydult az élmezőny

Végre itt az Atacama! Bár az emberek többsége nem ilyen felkiáltásokkal üdvözölné a világ legszárazabb sivatagját, a 32. Dakar rali még állva maradt versenyzői mégis örömmel konstatálták: a verseny végre kezd hasonlítani az igazi Dakarra. „Az ilyen napok és az ilyen terep miatt kezdtem annak idején terepmotorozni", mondta a nap végén Cyril Despres.

A Calama és az Iquique közötti 423 kilométeres szakasz ugyanakkor nem mindenkinek okozott ekkora örömet: Olivier Pain nagyot esett, eltörött a csuklója. Az addig vezető Marc Coma, aki maga is esett a nap folyamán, megállt a szenvedő francia mellett, majd annak segélyhívóját aktiválva kihívta a mentőhelikoptert. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy saját bukása után szerelnie is kellett, érthető, hogy miért csak negyedikként ért be este a táborba. A motorosoknál így a portugál Paulo Gonsalves volt a leggyorsabb, aki tíz év után szerzett szakaszgyőzelmet a BMW-nek. Őt a hazai pályán versenyző Francisco Lopez Contardo követte, aki egy másodperccel (!) előzte meg a holland Frans Verhoevent. Összetettben Coma továbbra is tíz perccel vezet az ezúttal negyedikként végző Cyrill Despres előtt, őket pedig a hazaiak kedvence, Lopez Contardo követi.

Gyenes Emánuelt csütörtökön sem billentette ki semmi az egyensúlyából, kiegyensúlyozottan motorozva a 26. helyen ért az esti pihenő helyére, míg csapattársa, a Vectra Racing Team másik versenyzője, Marcel Butuza ezúttal a 75. lett. Összetettben a szatmári fiú 24., csapattársa pedig a 77. pozíciót foglalja el. Hogy ez mekkora eredmény, érdemes megjegyezni, hogy öt napi verseny után a 183 motorosból csak 121-en vannak még versenyben.


Cyril Despres és a sivatagi magány fotó: dakar.com
Cyril Despres és a sivatagi magány fotó: dakar.com


„Óvatosan és elővigyázatosan vezettem, nagyon figyeltem a navigációs rendszeremre, ez volt ugyanis az első sivatagi szakasz, ahol nagyon könnyű eltévedni. Örülök, hogy továbbra is tudom tartani saját ritmusomat", mondta a nap végén a szatmárnémeti központú Autonet Import kft alkalmazásában álló Gyenes csapata honlapjának.

Bár az autósoknál továbbra sem változott az első három helyezett névsora, mégis jelentős újdonság, hogy Stephan Peterhansel megszerezte idei első szakaszgyőzelmét. Az eddigi négy szakaszból hármat megnyerő Carlos Sainz nem úszta meg azt, amitől a legjobban félt: elsőként indulva eltévedt, ráadásul „magával vitte" csapattársát, Nasszer al-Attijahot is. A katari azonban hamarabb észbe kapott, így másodikként ért célba, míg a spanyolnak a harmadik hely jutott. Az újabb defekttel megküzdő Peterhansel győzelme mellesleg azt jelentette, hogy a BMW duplázni tudott az ötödik napon, és a francia ezzel az összetett tabellán megelőzte al-Attijahot és feljött Sainz mögé a második helyre.

Megbolydul kissé az állóvíz a kvadosoknál is, ahol Alejandro Patronelli és Tomas Maffei mögött a cseh Martin Plechaty futott be harmadikként. Összetettben továbbra is az argentin trió diktál: Patronelli, Maffei és Halpren a sorrend. A kamionosoknál szintén felbukkant egy „új" név a dobogón, Firdaus Kabirov és Ales Loprais közé Eduard Nikolajev „furakodott" be. Összetettben Kabirov már negyed órával vezet Csagin előtt, akinek 12 percnyi előnye van Lopraissel szemben.

Dakar: Chile úttalan útjain fotó: dakar.com
Dakar: Chile úttalan útjain fotó: dakar.com


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: