2009-03-07 10:26:16• hírek • Szatmar.ro

Felavatták az emlékplakettet

Berenczei Kováts Lajos, országgyűlési képviselő, közlekedési államtitkár és a hazai és határon túli vasútépítés úttörőjének állít emléket a pénteken felavatott emlékplakett a Szamos híd melletti római katolikus temetőben.

Az avatóra a Magyar Közelkedési Közművelődésért Alapítvány és a Szatmárnémeti Véndiákszövetség közreműködésével került sor. Az ünnepségen, a szemelkélő eső ellenére, népes közönség kísérte figyelemmel a Kováts Lajos, mint nemzetünk egyik határon innen és túl ismert és elismert nagyját bemutató beszédeket.

Kováts Lajos, Homokon született 1812 február 25-én, Szatmár vármegye országgyűlési követe volt. Egyebek mellett, szorgalmazta és intézte a Szatmár megyét érintő vasútvonal kiépítését. Indítványozta és létrehozta a Szatmár megyei Széchenyi Társulatot.

A Szamos híd melletti temetőben elhelyezett emlékplakettet Gergely Judit keramikusművész készítette. A tűzzománc táblát egy sínekből készült kereszten helyezték el. Az 1912-ben gyártott vasúti sínt a CNCFR L6 Pályafenntartó Felügyelete biztosította.

 

Az ünnepélyes avatón beszédet mondott Szabó Menyhért, a mátészalkai vasúti gyűjtemény gondnoka. Elmondta, egy kiadvány elkészítését is tervbe vették, mely Kováts Lajos munkássságát mutatja majd be.

Hársfalvi Ottó, püspöki általános helynök, a Székesegyház plébánosa szentelte meg városunk új emlékhelyét.

Az avatón egy 40 fős magyarországi küldöttség is részt vett, akik számára egész napos programot, városnézést szervezett a Véndiákszövetség.

A leleplezés és az ünnepi beszédek után többen koszorút helyeztek el Kováts Lajos emlékplakettjénél. Az avató nemzeti imánk eléneklésével zárult.

emléktábla avatás

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: