2010-12-03 14:49:41• hírek • Póti Orsolya

Felavatták az Olajos Béla emléktáblát

Olajos Béla festőművész születésének századik évfordulója alkalmából emléktáblát állítottak egykori lakása falán. A márvány emlékplakettet Kovács Albert kőfaragó mester készítette el.

Szatmárnémeti neves festőjének, Olajos Bélának állított emléktáblát a Szatmárnémeti RMDSZ és a Szent István Kör, melynek leleplezésére december 3-án, 15 órakor került sor. A márványtáblát a művész egykori lakásának falán - a Tabajdi-patika épületén - helyezték el.

Olajos Béla 1910. december 2 -án született Gödöllőn. Képzőművészeti tanulmányai alatt olyan nagy mesterektől tanult, mint Aba Novák Vilmos, Megyer Meyer Antal, Kandó László, Bory Jenő. Az 1940-es bécsi döntést követően Szatmárnémetibe került, és élete nagy részét itt tölti. Feleségül veszi Váczy Magda újságírónőt, és már nem hagyta el a várost. Tehetségére külföldön is hamar felfigyeltek, művei Svájcba, Németországba és Lengyelországba is eljutottak. A művész 1991-ben, 81 éves korában hunyt el.



A zuhogó eső ellenére szép számban megjelentek a márványtábla ünnepélyes leleplezésén, többek között jelen volt a város vezetői, valamint a festőművész lánya, Zsuzsanna is. Az egybegyűlteket Kereskényi Gábor alpolgármester köszöntötte, utána pedig Muhi Sándor tanár úr vette át a szót. „Olajos Béla kiváló ember volt, de megpróbálták mindenféle módon perifériába szorítani. Példaképekre tegnap is szükség volt, ma is szükség van és holnap is szükség lesz, ezért nagyszerű dolog, hogy sikerült emléktáblát állítani Szatmárnémeti neves festőművészének." - mondta el Muhi.

A beszédeket követően Ilyés Gyula polgármestert érte az a megtiszteltetés, hogy leleplezhette az emléktáblát.




Olajos Béla emléktábla áll a Tabajdi-patika épületén


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: