2018-09-14 08:32:53• hírek • közlemény

Felavatták a szatmári svábok emléktábláját Ulmban

Szeptember 8-án, délelőtt 11 órakor Ulmban, a Dunai Svábok Partján szikrázó napsütésben leplezték le a Szatmári Svábok emléktáblát.   

A tábla a szatmári svábok több mint háromszáz évvel ezelőtti útrakelésének állít emléket. Szimbolikus értékű és jogos a tábla által elfoglalt első hely az első sorban az emléktáblák között, ugyanis a szatmári svábokkal kezdődött el a dunai svábok kivándorlási hulláma 1712-ben. Ezért lettek az első útrakelők Felsősvábországból (Oberschwaben) egyben névadói is az összes többi kivándorló csoportnak, akik a következő évszázadokban német területről a keleti dunai régióban telepedtek le.


Az eseményen megjelent szatmári svábokat megtisztelte jelenlétével többek közt Gunter Czisch, Ulm főpolgármestere, Hans Supritz, a Dunai Svábok Szövetségének elnöke, Christine Neu, a Németországi Bánáti Svábok Szövetségének elnöke,Joschi Ament, a Magyarországi Németek Szövetségének az elnöke, Dr. Otto Schmidt, a Tasnádi NDF elnöke a Szatmári NDF képviseletében,  Richard Tircsi, a Budapesti Emberi Erőforrások Minisztériuma osztályvezetője, Swantje Volkmann az Ulmi Dunai Sváb Központi Múzeum képviseletében, Dr. Jürgen Kniep a Biberach-i Megyei Tanács részéről, valamint Josef Szepessy Heidenheim-ból, Peter Noll, Neu-Ulm-i városi tanácsos.


A vendégeket Otto Buchmüller, a Németországi Szatmári Svábok Honfitársi Szövetségének elnöke köszöntötte. Ezt követően Gunter Czisch főpolgármester vette át a szót. Beszédében a főpolgármester kiemelte, a Németországi Honfitársi Szövetségek kultúrát közvetítenek és tevékenységükkel a jogállam és a demokrácia biztosítékai.


Az eseményen fellépett a müncheni Szatmári Sváb Tánccsoport. Richard Holzberger kultúrális referens előadásában a jelenlévők meghallgathatták az utóbbi 300 év rövid történelmi áttekintését, majd egy megrendítő vers következett a Szatmári Svábok Szovjetunióba való deportálásának idejéből (1945-1950). Ezt követően megkoszorúzták a Kivándorlók Emlékművét.


Záróbeszédében Otto Buchmüller arra kérte Czisch főpolgármestert, hogy a történelmileg jelentős dunaisváb emléktáblák szövegét vegyék fel az ulmi emlékművek elektonikus információs rendszerébe, kapjon QR- kódot,  és  Neu-Ulm városának hivatalos történelmi leírásában egészítsék ki a Dunai szigeten (Donauinsel) dokumentumok által igazolt úgynevezett Ulmer Schachtel-nek (Ulmi doboznak/hajónak) kikötőhelyét a „Szatmári Svábok” bejegyzéssel.



Az ünnepség családias hangulatú összejövetellel fejeződött be, melyet frissen sütött pogácsával és hörvelsingeri hordós sörrel (a Szatmári Svábok Honfitársi Szövetsége adománya) tettek meghittebbé. A beszélgetések alatt megtervezték a Szülőföldi közösségek (Heimatortsgemeinschaften) következő találkozóját szeptemberben Biberach Warthausenben melynek keretében Georg Haller szatmári sváb festőművész kiállítása is megtekinthető lesz.


A csoportképen balról jobbra: Schmidt Maria (Szatmári NDF), Josef Szepessy (Ostalb és Szatmár megye együttmüködési szerződésének koordinátora) Joschi Ament, a Magyarországi Németek Németországi Honfitársi Szövetségének elnöke( LDU), Dr. Otto Schmidt (Szatmári NDF), Gunter Czisch (Ulm város főpolgármestere),Christine Neu (a Bánáti Svábok Németországi Honfitársi Szövetségének alelnöke), Otto Buchmüller (a Németországi Szatmári Svábok Honfitársi Szövetségének elnöke), Hans Supritz (A Dunai Svábok Németországi Honfitársi Szövetségének elnöke), Thomas Erös (a Szatmári Svábok Németországi Honfitársi Szövetségének alelnöke), Cornelia Perecseny (tánccsoportvezető, a Szatmári Svábok Németországi Honfitársi Szövetsége bajor tartományának elnöke), Richard Tircsi (osztályveztő a Budapesti Emberi Erőforrások Minisztériumában, alapító tagja a debreceni német kisebbségi önkormányzatnak), a müncheni tánccsoport tagjai.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: