2013-12-11 17:37:25• hírek • Szatmár.ro

Felavatták a Magyar lélek szobrát Fehérgyarmaton

A magyar összetartozás jelképének, a Magyar lélek szobrának felavatásán Kereskényi Gábor is jelen volt.

December 11-én, szerdán ünnepelt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fehérgyarmat. Ekkor avatták fel ugyanis a kisváros második körforgalmának közepében álló fából faragott szoborcsoportot. Az ünnepi rendezvényen részt vett Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, a Szatmárnémeti RMDSZ szervezet elnöke is.

Tilki Attila, a város polgármestere és parlamenti képviselő üdvözölte a jelenlevőket. Elmondta: a megszüntetett jelzőlámpás kereszteződés helyét körforgalom vette át, s míg a város egyik körforgalmába Árpád vezér szobra került, ide a magyarság összetartozásának jelképét, a csodaszarvas legendáját is eszünkbe juttató kompozíciót állították. A kulcsszó az összetartozás, valószínűleg emiatt is volt a meghívottak között székelyföldi, felvidéki és partiumi személyiség is.

Sárossi Tibor szobrászművész alkotása a magyar nemzet egységének és sokszínűségének a jelképe - mondta Német Zsolt a magyar külügyminisztérium parlamenti államtitkára. A felszólalók sorában Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke következett Ungvárról, majd Kereskényi Gábor, RMDSZ-es parlamenti képviselőt kérték fel, hogy mondja el gondolatait a szoboravatás kapcsán.

- A ma felállításra kerülő Magyar lélek szoborcsoport hűen jelképezi azt a kapcsolatot is, mely hosszú évek óta jellemzi a két szomszédos megye: Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár magyar közösségei között fennáll. Azt is mondhatnám, hogy mi itt mikroszinten már jó pár éve megvalósítottuk azt a nemzeti együttműködési rendszert, melyet az Anyaország épített ki az elszakított nemzettestekkel. S itt mindenképpen meg kell említenem Tilki Attila képviselő barátomat és csapatát, akik mindig vigyáztak arra, hogy a parázs ne húnyjon ki, s mindig őszinte empátiával viszonyultak a partiumi szatmári testvéreikhez. Kívánom, hogy ez az emlékmű tartsa éberen a kollektív emlékezetet, itt Fehérgyarmaton és hirdesse összetartozásunkat - mondta Kereskényi.

Kereskényi Gábor is jelen volt a magyar összetartozás jelképének felavatásán

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: