2014-10-02 14:33:38• hírek • Kocsis Zoltán

Felavatták a Both Kati néni emlékét őrző emléktáblát Szatmárnémetiben

Október másodikán, csütörtökön Szatmárnémetiben felavatták a Both Katalinnak örök emléket állító emléktáblát, amely az Ady Endre utcai Both Katalin Sportterem falán díszelegve igyekszik jelezni a jelen és a következő generációk számára, kinek is köszönhető, hogy városunkban gyökeret vert a kosárlabda. Az eseményen tiszteletét tette többek között Altfatter Tamás alprefektus, Riedl Rudolf, a megyei tanács alelnöke, Butka Gergely és Magyar Lóránd városi, Kovács Máté megyei tanácsos is és ott volt a VSK jelenlegi kerete is.

A szemerkélő eső miatt az udvar helyett a sportteremben megrendezett ünnepségen Maskulik Csaba főszervező üdvözölte a jelenlévőket. Az RMDSZ városi tanácsosa kétnyelvű beszédében a „szatmári kosárlabda egyik markáns személyiségének" nevezte a mesteredzőt. Elmondta, Pataki Csaba jelenlegi szenátor és Kati néni néhány egykori tanítványa már 2008-ban elindította a kezdeményezést, hogy a sportterem felvegye Both Katalin nevét, ám jó ideig nem lett belőle semmi. Aztán 2013-ban a Szatmárnémeti Városi Sportklub jelenlegi elnökének, Valentin Neagu feleségének, aki szintén Both-tanítvány, köszönhetően ismét terítékre került az ügy, a városi tanács pedig meg is szavazta azt.

Maskulik köszönetet mondott mindazoknak, akik szerepet vállaltak az emléktábla elkészítésében és felavatásában, valamint annak a „maréknyi sportszeretőnek", akik hét évvel ezelőtt életre hívták a VSK-át, amelynek keretein belül a városnak első osztályú női kosárlabdacsapata van. „Both Katalin példája is bizonyítja, hogy voltak, vannak és lesznek értékes szatmári sportemberek, akik fáradhatatlanul, odaadással dolgoznak azon, hogy a szatmári sportot a számára megillető helyre emeljék. Tudatosan törekednünk kell arra, hogy ezen értékeket felelősségteljesen megőrizzük és továbbvigyük, hiszen igenis léteznek ezek az értékek és méltán büszkék lehetünk rájuk", jelentette ki Maskulik.

Ibi Ciocan Gamalat és Kápra Márta, Both Katalin két korábbi tanítványa saját anyanyelvükön emlékeztek meg korábbi tanítójukról, aki „mindannyiunk számára második anyánk volt. Nem csak a pályán, de a pályán kívül is gondoskodott rólunk, mindig jó tanácsokkal látott el, neki és férjének, Bandi bácsinak köszönhetünk szinte mindent, amit életünkben elértünk".

A szót a kezdeményezés egyik elindítója, Pataki Csaba szenátor vette át, aki felelevenítette a 2008-as kezdeteket: „hamar - ahogy már nálunk lenni szokott - , alig hat év alatt sikerült megvalósítanunk álmunkat", kezdte élcelődve. „Köszönöm a hitet, amivel ezért a célért küzdöttünk és dolgoztunk. Kati néni igazi nevelő volt, aki mindig tudta, milyen eszközökkel kell igazi győzteseket nevelnie. Utolsó pillanatig küzdeni, játszani, nem adni fel, bízni, bízni, a csapatmunkában hinni - ez volt hitvallása", emlékezett vissza az RMDSZ szenátora. „A jelenlegi klubvezetőknek innen kell meríteniük: meg kell próbálniuk folytatni a megkezdett munkát. Olyan eredményeket elérniük és olyan sportolókat kinevelniük, mint amilyeneket Both Katalinnak sikerült annak idején", tette hozzá.

Dorel Coica polgármester röviden felelevenítette Both Katalin pályafutását, aki 1957-ben végezte el a bukaresti testnevelési főiskola kosárlabdaszakát. A szatmári kosárlabdát 1956-1989 között szolgálta, ez idő alatt csapatai hat aranyérmet, 14 ezüstérmet és nyolc bronzérmet gyűjtöttek.  A Román Kosárlabda Szövetség 2003-ban adományozta neki az érdemes edzői titulust.

A köszöntők után Pataki, Maskulik, Coica és a Both-házaspár egyik fia, Csatár közösen leplezték le az emléktáblát. „Édesanyám mindig azt mondta, neki két családja van: az igazi, valamint a szatmári kosárlabda szereplői. Most körülnézve azt látom, a jelenlegi fiatalok szüleim tanítványaitól tanulják a kosárlabdát, ezért méltán tudom remélni, hogy a szatmári kosárlabdának nem csak dicső múltja, de eredményes jövője is lesz", jelentette ki.

„Both Katalin volt az, aki lerakta a női kosárlabda alapjait Szatmárnémetiben. Ő volt az az edző, aki szatmáriként a legnagyobb sikereket érte el a sportágban", mondta korábban elődjéről Éles Péter, a kosárcsapat korábbi trénere. „Kevés olyan szakemberünk volt és van, aki olyan eredményeket ért volna el, mint Kati. Nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy a jelenleg aktív testnevelő tanárnők többsége az ő kezei alatt pallérozódtak. Noha életét a sportnak, a testnevelésnek és főleg a kosárlabdának áldozta, mindig vigyázott arra, hogy családja soha ne szoruljon háttérbe", jellemezte egykori kolléganőjét Fülöp György, a VSK erőnléti edzője.

Both Kati néni a szatmárnémeti csapatot 1970-ben vezette az élvonalba. Ez egy elképesztően fiatal együttes volt, a feljegyzések szerint a keret tagjainak átlagéletkora a döbbenetesen kevés 19,1 év volt. Ez a csikócsapat általános meglepetésre az első szezonjában az 5. helyen végzett az élvonalban. Kati néni 1985-ig irányította a csapatot, amikor egészségügyi okok miatt távozott a kispadról. Gyógyulása után az utánpótlással foglalkozott, mígnem 1990-ben családjával Németországba költözött. Kati nénit a bajorországi Rosenheimban helyezték örök nyugalomra 2010 áprilisában.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: