2012-11-20 08:59:35• hírek • MTI

Felavatták II. János Pál átalakított szobrát

Felavatták hétfőn Rómában II. János Pál átalakított köztéri szobrát, amelynek első változata sem a rómaiaknak, sem a Vatikánnak nem tetszett.

Szerény és szűk körű avatási ünnepséget tartottak a Termini pályaudvar előtti téren. Gianni Alemanno polgármester azt hangsúlyozta, hogy a szobor átalakítása egy eurójába sem került az olasz fővárosnak, a költségeket a művész állta - írták a római lapok, amelyek a lengyel pápát ábrázoló szobor új változatáért sem lelkesednek.

II. János Pál szobrát tavaly májusban, a pápa boldoggá avatása után leplezték le.  Oliviero Rinaldi szobrász alkotása kezdettől fogva ellenérzést váltott ki. A l'Osservatore Romano vatikáni napilap szerint "csúnya" volt, a rómaiak pedig esernyőnek, galambdúcnak, sőt nyilvános illemhelynek nevezték el a szobrot furcsa, öblös alakja miatt.

Általános vélemény volt, hogy a szobor nem hasonlít Karol Wojtylára. Rinaldi alkotói szabadságát védve kezdetben elutasította műve "kijavítását", később azonban igent mondott a változtatásra. A szobor módosítandó részleteit egy művészettörténészek, a római önkormányzat és a Vatikán képviselői alkotta bizottság jelölte ki.

Rinaldi leszedte és újraöntötte a szobor fejét, összehúzta a korábban szétálló pápai köpenyt, és talapzattal tovább emelte az öt méter magas alkotást.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: