2014-09-20 16:17:36• hírek • Szatmár.ro

Felavatták Ady Endre felújított szülőházát és emlékmúzeumát Érmindszenten

A nyíregyházi Jósa András Múzeum és a Szatmár Megyei Múzeum által indított Cult-Tour program keretében hozzávetőleg 100 ezer eurót fordítottak az adyfalvi szülőház és a család egykori kúriája - a jelenlegi emlékmúzeum - felújítására és a kiállítás anyagának felfrissítésére, kiegészítésére.

Szombaton ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit Érmindszenten Ady Endre felújított szülőháza, illetve az ezzel egy udvarban található családi kúria, amelyben az Ady-emlékkiállítás látható. A román-magyar határon átívelő projekt keretében elvégzett munka során 100 ezer eurót költöttek az épületek felújítására és a tárlat megújítására.

A ház kertjében lévő Ady-szobornál tartott ünnepségen magyar és román megyei elöljárók, valamint a két ország írószövetségének képviselői mellett részt vett Pataki Csaba szenátor, a Szatmár Megyei RMDSZ elnöke, Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke, Erdei D. István parlamenti képviselő, a Szatmár Megyei Tanács képviseletében Adrian Stef elnök és Riedl Rudolf alelnök.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat vezetője, Seszták Oszkár is tiszteletét tette a kiemelkedő fontossággal bíró eseményen. 

Az ünnepség Szőcs Péter, a Szatmár Megyei Múzeum főigazgató-helyettesének köszöntőjével vette kezdetét, aki röviden ismertette az érmindszenti emlékhely történetét illetve a felújítás körülményeit. Felszólalt mások mellett Kelemen Hunor kulturális miniszter és kormányfőhelyettes valamint a román és a magyar írószövetségek képviselői, a rendezvény pedig az Északi Színház művészeinek kétnyelvű előadásával ért véget.

Ady Endre felújított szülőházának és emlékmúzeumának megnyitója Érmindszenten

Az épületek felújításának célja a költő és újságíró emlékének megőrzése mellett volt az is, hogy az emlékhely még jobban erősítse a megye turisztikai potenciálját. Több felszólaló is kiemelte: bíznak benne, hogy rendszeresen érkeznek majd iskolai csoportok Érmindszentre. Abban pedig mindenki egyetértett: az emlékhelyenk otthont adó település felé vezető, szinte járhatatlan út sürgős felújításra szorul - a megyei tanácselnök pedig megígérte, erre hamarosan sor kerül.

A felújított szülőház és emlékmúzeum keddtől szombatig 10 és 18 óra között látogatható, vasárnap pedig 14 és 18 óra között tart nyitva.

Ady Endre felújított szülőháza Érmindszenten

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: