2019-12-20 09:44:33• hírek • Bede Emőke

Felállványozták az egykori Pannónia szállót

Hosszú éveken keresztül lehettünk szemtanúi az igencsak impozáns épület pusztulásának, azonban egyre inkább úgy tűnik, szebb napok várnak az egykori Pannónia Szállóra.

A Bálint Zoltán és Jámbor Lajos tervei alapján megépült, 1902-ben megnyitott szálló nem csak városunk, de Erdély egyik legszebb szecessziós épülete is. Közel egy évszázaddal később, 1995-ben megtörtént a Dacia Szálloda privatizációja, amikor is az akkori alkalmazottak részvényessé váltak. 2007-ben azonban egy avasfelsőfalusi üzletember, Vasila Tantas vásárolta meg az épületet potom 1,7 millió euróért. A férfi szándékai szerint felújította volna a hotelt, viszont beütött a gazdasági válság, így tervei sosem váltak valósággá, 2009 augusztusában minden munkálat leállt. Ettől kezdve az épület teljesen magára maradt, hamar felütötte fejét az addig sem ismeretlen enyészet.


Megannyi képeslap őrizte meg a szálló egykori fényét, de talán olvasóink közül is sokan emlékeznek még a hotel aktív éveire. Épp ezért volt elkeserítő mindannyiunk számára látni azt a folyamatos pusztulást, mely az utóbbi években, évtizedekben jellemezte az épületet. Azonban úgy tűnik, jobb irányt vesz az egykori Pannónia ügye. Noha mozgást még csak ritkán látni az épület körül, már az is jó jelnek vehető, hogy állványok jelentek meg az épület körül.






A Prefektusi Kollégium szeptemberi ülésén Danciu Zamfir, a Szatmár Megyei Műemlékvédelmi Igazgatóság vezetője elmondta, az általa képviselt intézmény folyamatosan kapcsolatban áll az épület új tulajdonosaival, azaz a MANEVI Zrt.-vel, mi több, Zamfir egy hivatalos levelezés rövid részletét is közzétette az ülésen. A szövegből kiderült, hogy az új tulajdonosoknak feltett szándéka, hogy az épület jellegét megtartva, egy négycsillagos hotellé alakítsák a város egykori ékkövét. „Hivatalosan is megerősítjük, hogy a Dacia Rt. az épületet oly módon szeretnénk egy négycsillagos hotellé fejleszteni, hogy eközben megőrizzük annak műemlék jellegét” – írták a dokumentumban. Hozzátették: már megvásárolták azt az építészcéget, mely elkészíti az egykori Pannónia Szálló felújítási és fejlesztési terveit. 


Az állagmegőrzési munkálatokkal kapcsolatban azt írták, hogy az építészekkel folytatott tanácskozások után úgy döntöttek, egyelőre csak azokat fogják elvégezni, melyek nem igényelnek szakvélemény-készítést, hiszen ezzel is csak az időt vesztegetnék. Jelenleg az a legfőbb cél, hogy meggátolják az esővíz beszivárgását az épületbe, hiszen a falakba jutó nedvesség az állagromlás egyik legfontosabb oka. Mi több, az új tulajdonosok azt is elárulták, hogy a téli időszakra szeretnék állványzattal eltakarni a homlokzatot annak érdekében, hogy minimalizálják a balesetek lehetőségét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: