2010-11-07 14:22:00• hírek • MTI/dpa

Felállították a világ legnagyobb Krisztus-szobrát

Miután az időjárás is kedvezőbbre fordult, sikerült felállítani a világ legmagasabb Krisztus-szobrát Lengyelországban.

A szombaton felállított szobor ünnepélyes felavatását november 21-re tervezik a német határtól 70 kilométerre fekvő Swiebodzin nevű kisvárosban. A szobor 36 méteres, és egy 16 méter méter magas dombon áll. Ezzel felülmúlja a világ eddig legmagasabb Krisztus-szobrát, amely Rio de Janeiro városában áll.

A  brazil metropolisz Krisztus-szobra 30 méter magas és nyolc méteres  talapzaton áll - immár 80 éves. A lengyelországi alkotás ötletgazdája Sylwester Zawadzki, a város egykori lelkésze, aki 2000-ben Krisztust akarta megtenni a város védelmezőjének. Ez a  terve az egyházi vezetők ellenállása miatt megbukott.

Zawadzki vezetésével öt évvel ezelőtt vágtak bele az építésbe, kezdetben csak egy kisebb kerti szobrot terveztek, idővel azonban a projekt egyre nagyobb méreteket öltött.  A 400 tonnás kőszobor építésétől kezdve megosztja lengyel közvéleményt. A városi vezetők reményei szerint a szobor fellendíti a turizmust.

Az ellenzők viszont azt mondják, hogy az alkotásra költött pénzt hasznosabb célokra, például a betegekre, vagy az árvák ellátására is fel lehetett volna fordítani.  Szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy nem elég mély a talpazat alatti beton. "Legfeljebb 20 évet adunk neki, és az egész darabokra fog hullani" - mondta az egyik építész a lengyel sajtónak nyilatkozva.Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: