2011-05-26 12:02:06• hírek • Kocsis Zoltán

Fél tonna kagyló egy Szatmár megyei folyóból?

Szilágypér község határában tizenegy Bihar megyei illetőségű személy vett őrizetbe a helyi illetve a nagykárolyi rendőrség, akik az Ér folyóban orvhalásztak, pontosabban kagylókat gyűjtöttek. Így szólt a rendőrségi közlemény, amire annyira nem kaptuk fel a fejünket. Nem úgy arra az adatra, mely szerint a tucatnyi elkövető több, mint hatszáz kilónyi kagylót gyűjtött össze.

Egészen pontosan 620 kilogrammot. Talán el se hittük volna (biztosan gépelési hiba, poénkodtunk), amennyiben a rendőrség nem mellékelt volna néhány fényképet az esethez. A következő meglepetés akkor ért minket, mikor felhívtuk telefonon Márk Nagy Jánost, az Erdélyi Kárpát Egyesület ökológusát. „A folyami kagyló az egész Európai Unió területén fokozottan védett faj. Szatmár megyében a Szamosban vagy a Túrban is előfordul. Utóbbi nagy mértékben az ott élő kagylópopulációnak köszönheti természetvédelmi státusát", mondta a szakember.

Akit azonban szintén meglepett a lefoglalt folyami kagylók nagy száma. „A kagylók telepekben élnek, a Túron is tudok olyan száz méteres szakaszról, ahol a talajt kagylók borítják. De hatszáz kilónyi...".

Márk Nagy János szerint a fogás rendeltetése valószínűleg Olaszország lett volna, „mert ezek a taljánok minden furcsaságot megesznek", ugyanakkor elismerte, hogy nem hallott olyan esetről, hogy kagylókat nagy tételben eladtak vagy csempésztek volna.


Egy zsáknyi kagyló
Egy zsáknyi kagyló


A kagylók szaporodása nagyon bonyolult folyamat, hisz „élősködő lárváik, úgynevezett glochidiáik útján szaporodnak. Ezek petékből fejlődnek a kagyló kopoltyúlemezei között, és a kivezető nyíláson keresztül lökődnek ki a vízbe. Ekkor már két teknőkezdeménnyel rendelkeznek, rajtuk egy-egy hosszú horog van. Ezek segítségével szilárdan a halakhoz, főleg azok kopoltyúihoz rögzülnek, és egy ideig a hal testszövetével táplálkoznak. Később leválnak, és önálló életre képes, apró kagylókká alakulnak", írja a Wikipédia. Ennek is tudható be, hogy szinte valamennyi faja veszélyeztetett, sőt a folyami gyöngykagyló például végveszélyben van.

A rendőrségi jelentés szerint mellesleg az elkobzott kagylókat visszahelyezték természetes élőhelyükre.

620 kilónyi folyami kagyló az Ér folyóból
620 kilónyi folyami kagyló az Ér folyóból


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: