2016-03-23 12:54:28• hírek • Kocsis Zoltán

Fél óra alatt elfogyott a félezer kőris

Elképesztő sikere volt a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség faosztási akciójának, az ötszáz kőris csemete olyan gyorsan gazdára talált, hogy ez még az ötletgazda és szervező Békéssy Erzsébet igazgatónőt is meglepte!

„A megadott program szerint 10 órakor állítottuk fel a standot, de háromnegyed órával később már befejeztük a sátorbontást, a csemetéket ugyanis fél óra alatt elvitték az emberek", magyarázta érthető lelkesedéssel Békéssy. A kőriseket hármas csomagolásban lehetett elvinni. Legtöbben, mintegy 80% így is vitte el, voltak azonban, akik több köteggel kértek.

Nem csak azok érdeklődtek a csemeték iránt, akik kertes magánházban laknak, vagy akik földterülettel rendelkeznek. A tömbházban lakóknak azonban egyeztetniük kell az önkormányzattal arról, hová ültethetik el a csemetéket.

Az eredeti elképzelések szerint délig osztogatták volna a kőrisfákat az ügynökség önkéntesei a Nagypiacon, ám kevéssel 10.30 után már az utolsókat akasztotta kerékpárja kormányrúdjára egy idős bácsi. „Van vagy hat hektár földem. Látom, a kőris elél száz évig is. Akkor tegyek valamit én is a környezetünkért", válaszolt a bácsi a kiváncsiskodó újságíró kérdésére.

Miközben a folyamatosan érkező érdeklődőknek csalódottan, csemeték nélkül kellett távozniuk, voltak olyanok, akiknek szkepticizmusát nem győzte le az igénylők nagy száma. „Sokan elvitték a fákat, hogy legyen! Aztán hogy hányan fogják el is ültetni azokat, arra kíváncsi vagyok", hallatszott például az egyik virágárus stand irányából.

Békéssy Erzsébet azonban jobban bízik az emberekben, pozitív hozzállását, optimizmusát pedig a szerdai akció sikere igazolni látszik. Ennek is tudható be, hogy máris bejelentette: jövőre megismételik a faosztást!

A kőris amúgy kis termetű, a nyolc méteres magasságot ritkán meghaladó fa. Lombfakadás után májusban virágzik. Termése vörösesbarna színű lependék. Élettartama nem túl hosszú, mintegy 80-100 év, olvasható többek között azon a kétnyelvű szórólapon, amit az önkéntesek a csemetékkel együtt átadtak az érdeklődőknek.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: