2013-08-12 16:57:51• hírek • Kocsis Zoltán

Fél millió lej a szatmárnémeti élelmiszerpiacok modernizálására

A Szatmárnémeti Városi Tanács jóváhagyta a Közterület-fenntartó Szolgálat piacmodernizálási elképzeléseit - Nits János tanácsos azonban hiányolta a beruházás konkrét terveit. Amit tudni lehet, az az, hogy több, mint fél millió lejt költene a megvalósításra a szolgálat.

A házi tej árusítása körüli problémák immár a Szatmárnémeti Városi Tanács elé is eljutottak: a testület hétfői rendkívüli ülésén elfogadta a Közterület-fenntartó Szolgálat (ADP) piacmodernizálási terveit, illetve a gondot éppen az jelentette, hogy konkrét tervekről keveset tudni. Az ADP összesen 517.000 lejt költene a négy megyeközponti élelmiszerpiac modernizálására. Mindezt saját bevételeiből fedezné, tehát a polgármesteri hivatalnak semmilyen összeget nem kell elkülönítenie - a tanács is csak azt hagyta jóvá, hogy a szolgálat átcsoportosíthatja-e az illető összegeket saját költségvetésében a beruházás megvalósítására.

Az egyetlen napirendi pont megszavazása viszont nem ment teljesen zökkenőmentesen. Nits János tanácsos felvilágosítást kért az eddigi munkálatokról. „Eddig csak minimális felújításokat végeztünk, amelyek célja, hogy megteremtsük a házi tej árusításához szükséges minimális feltételeket", válaszolta Bozai Voda Cristian, az ADP vezetője. „Én is úgy látom, hogy csak minimális munkálatokat végeztek el eddig és kíváncsi voltam, hogy ez került-e több tízezer lejbe. Mert egyéb tervekről nem olvastam a határozattervezetben", reagált Nits.

Bozai elmondta, a konkrétumokról azért nem tud még beszámolni, mert a tervek elkészítéséhez szükség volt a tanács jóváhagyására. A Nagypiac és a Szamos piac elkülönített tejcsarnokában újra akarják rakni a csempéket, hőszigetelő ablakokra kicserélni a mostaniakat, légkondicionáló berendezést beszerelni és külön mellékhelyiséget kialakítani. A Nagypiacon 47.000, a Szamos piacon 65.000 lej körüli összeget fektetnének be.

Ennél bonyolultabb a helyzet a város másik két élelmiszerpiacán. A 17-es lakónegyedbeli piacon semmilyen tejcsarnok nincs, ennek megépítésére 80.000, a teljes piac felújítására pedig további 250.000 lejt fordítana az ADP. A Kispiacon bővíteni kell a tejcsarnokot, hogy beférjenek a hűtőszekrények. Erre 75.000 lejt költene a szolgálat.

Hogy mindezek megvalósításáig mit tegyenek a tejtermékeket árusítók? „Menjenek át a Nagypiacra vagy a Szamospiacra, mondta Bozai. Előbbin tíz, utóbbin öt üres hely van még", tette hozzá.

A Kispiac ügye mellesleg váratlan vitát robbantott ki a városvezetést alkotó USL-koalíció tagjai között. Adrian Albu PNL-és tanácsos, korábbi alpolgármester, kétségének adott hangot, hogy tényleg bővíteni kellene-e a tejárusítást szolgáló csarnokot, mire Dorel Coica polgármester belefojtotta a szót. „Volt rá négy évetek, hogy megoldjátok, mégsem csináltatok semmit!" válaszolt a polgármester.

Magyar Lóránd tanácsos arra kérte a városvezetést, a jövő évre tegyenek lépéseket, hogy a költségvetésbe különítsenek el összegeket a szükséges hűtőszekrények beszerzésére, mert sok kistermelőnek erre nincs pénze. Láng László tanácsos pedig azt kifogásolta, miért mindig csak a 24. órában tesznek lépéseket a végrehajtó hatalom gyakorlói. „A piac vezetőinek tudatában kellett lenniük, hogy melyek a szükséges feltételek. Az emberek stabil, kiszámítható körülményeket várnak el tőlünk, nem azt, hogy az utolsó pillanatban kapkodó lépéseket tegyünk", fogalmazott dr. Láng.

A határozattervezetben szó esett a G.M. Zamfirescu Kulturális Központ költségvetésének kiegészítéséről is. Aki azt remélte, hogy ezzel mégis életre kel valamely elhalasztott fesztivál, ki kell ábrándítanunk: egyszerűen csak arról volt szó, hogy a még júniusban megszavazott 50.000 lejes kiegészítést a Zamfirescu elfogadja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: