2013-11-20 20:33:31• hírek • Kocsis Zoltán

Fél millió euróra pályáztak sikeresen az idén

Három sikeresen megpályázott európai uniós projektben vett részt idén a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, melyeknek értéke meghaladja a fél millió eurót, jelentette ki szerdán Békéssy Erzsébet igazgató.

A három pályázat olyan célokat követett, mint a vízminőség ellenőrzése, a biodiverzitás fenntartása, a szelektív hulladékgyűjtés vagy éppen az ökoturizmus.

Az egyik projekt a Szamos vízminőségének ellenőrzését szolgálta, illetve annak vizsgálatát, hogy ez miként hat ki a Tisza vizére. A másik projekt szintén a Szamossal kapcsolatos és azt vizsgálja, visszaállítható-e a hajózás a folyón. Hatástanulmány, környezettanulmány és egyéb tervek készültek, amelyek bármely esetleges beruházó rendelkezésére állnak.

Békéssy elmondta, van is egy érdeklődő, amely az egyik, a Szamos közelében található, a polgármesteri hivatal tulajdonában lévő, használaton kívüli épületet konferenciateremmé és kajakok tárolására alkalmas raktárrá alakítaná. Ezen kívül építene egy kis stéget, egy kis lelátót a folyó partjára és megtisztítaná a part egy részét. Mindezt azért, hogy népszerűsíteni tudják a kajakozást. „A tervek a polgármesteri hivatal asztalán vannak. Az önkormányzatnak mindez egy lejébe se kerülne, remélem nem lesz akadálya a megvalósításnak", mondta Békéssy.

A harmadik jelentős projekt a nagytarnai ökotábor megépítése, melynek lassan szimbólumává válik a háromezer, homokkal megtömött pillepalackból készült házikó.

A három projekt az ügynökség által felhasznált összértéke 518.520 euró. „Nem csak az elvégzett munka a fontos, hanem azok a berendezések, kutatáshoz szükséges modern eszközök is, amelyeket a pályázatok során vásárolhattunk meg", emelte ki Békéssy.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: