2014-02-25 15:01:57• hírek • Kocsis Zoltán

Fel kellene pezsdíteni a magyar-román gazdasági kapcsolatokat

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások legnagyobb országos munkaadói és szakmai szövetsége, melyet 230 jogilag önálló ipartestület alkot. Az IPOSZ jelenleg 60.000 kisvállalkozást képvisel, a jellemző üzemméret az 1-10 főig terjedő alkalmazott.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei IPOSZ (Ipartestületek Országos Szövetsége) nyolc tagja, élükön Géresi József megyei elnökkel, látogatott Szatmár megyébe. Az üzletemberek a Kisiparosok Kamarájának meghívására érkeztek megyénkbe, ahol megtekintették a szatmárnémeti Aquastar aquaparkot, a nagykárolyi Károlyi kastélyt, valamint saját kérésükre a felújításra váró egykori Iparosotthon épületét.

Ennél azonban jóval fontosabb, hogy több órás, remek hangulatú megbeszélést folytattak a Kisiparosok Kamarájának székhelyén a szatmári szervezet vezetőivel, képviselőivel. Amint azt a 130 tagot számláló Kisiparosok Kamarájának alelnöke, Hölzli József a tárgyalás után elmondta, három pontban is sikerült konkrétumokról megegyezniük.

Az egyik pont, hogy a május 30-június 1. között sorra kerülő Szatmáron Készült elnevezésű termékkiállításon a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vállalkozók is helyet kapnak. Az IPOSZ jelen lévő tagjai pedig vállalták, hogy erről a lehetőségről értesítik a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szövetségi tagokat, vállalkozókat.

Egy másik pont szerint a Kisiparosok Kamarájának képviselői március 28-án Nyíregyházára látogatnak, ahol találkoznak többek között az ott működő céhek képviselőivel. „Mi is próbálkoztunk céhek megalapításával, de az autószerelést leszámítva egyéb területeken ebből kevés valósult meg eddig", mondta Hölczli. „Szeretnénk megnézni, Magyarországon miként működik ez a több évszázados intézmény", tette hozzá.

A harmadik és talán legfontosabb pont, hogy a Kisiparosok Kamarája már tíz olyan céget gyűjtött össze, amelyek határon átnyúló (ún. HU-RO) projekteket szeretnének megpályázni. Az IPOSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fiókjának tagjai pedig vállalták, megpróbálnak ottani partnereket találni a pályázatokhoz.

„Az a helyzet, hogy a román-magyar gazdasági kapcsolatok nem túlságosan erősek Szatmár megyében. Szükség lenne ennek az együttműködésnek a felpezsdítésére. Annál is inkább, mert a HU-RO pályázatok viszonylag egyszerűek, ráadásul a közös nyelv és a közös hagyományok alaposan meg tudják könnyíteni az együttműködést", jelentette ki Hölczli.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: