2011-02-22 15:06:57• hírek • Megyeri Tamás Róbert

Fel a kalappal!

Egy újságíró nem ügyvéd, többnyire az oktatáshoz sem ért, jó esetben a pártpolitizáláson csak élcelődik (még akkor is, ha olykor maga is tagja ennek vagy annak a csoportosulásnak), mi több, a horoszkópot ő is rendszeresen bújja. No ilyen körülmények között szokott az megtörténni, hogy egyesek vagy alá-, vagy túlbecsülik a firkászokat. Lelkük rajta! Történt minap is, hogy Zoli bátyánk (megadta a pontos nevét, elérhetőségét, ám kérte csak így tegyünk róla említést; még a keresztneve se legyen az igazi) levelet írt hírportálunk drótpostacímére. Dicsérettel halmozott el bennünket, rendszeres olvasónk, igaz, még több híradást igényel, továbbá elemzéseket is. Igyekszünk - válaszoltunk. Az úriembernek tényleges kérése is volt: vegyünk nyakunkba a várost, s írjuk meg, hol vehet magának új kalpagot.

Nohát az egyszeri hírportálos riporter az ilyen faladatot nem annyira szereti. Berzenkedik benne némi félreértelmezett újságírói öntudat, miszerint nem közalkalmazott ő, nem azért kapja a fizetését, hogy ügyfelei, azaz olvasói kívánságát teljesítse (pedig dehogynem!), továbbá nem holmi tájékoztatási góc lenne. Ennek szellemében zömében udvariasan kikérte volna magának a megbízatást. De nem így tett! Hanem fogta magát, s körbetelefonált, valamint - ugyan csak képletesen - nyakába vette Nagykárolyt, s utána érdeklődött, hol lehet ilyesféle fejfedőt kapni.

Hát a központban! - hangzott rendre a válasz. Abban a bizonyos üzletben a sétálón. No be is kopogtatott szerényen. Mondta, neki a kalapviselési szokásokról kell írnia. Az eladó kedvesen szólt is arról, hogy tudtával csak ebben az üzletben kapni ezt a terméket.

A kalapok alapanyaga gyapjú - derült ki rögvest. Az eladó szólt arról is, hogy árakban az eltérés a szabásbeli különbségen túl pont ebből fakad: amelyikbe több műszálat rejtettek el, az olcsóbb. Boltjukban Déváról és karácsony óta Aradról származó kalapokat kapni.

Méretben minden fejre illőt lehet náluk vásárolni. Amúgy a méret egyezik a kobak centiméterben kifejezhető hosszúságával. A legnagyobb méret a 60-as, ennél nagyobbat náluk nem kapni.

Megfigyelése szerint kalapot manapság leginkább a középső és az idősebb korosztály visel. A 30 évesek közül is vásárolnak náluk néhányan csökevényesített kalapot, azaz sapkaszerű, de kemény szövésű fejfedőt. Fiatalabbak soha! - jelenti ki határozottan a mosolygós és kedves eladó. Amint magyarázza, ez a helyzet igaz nemtől függetlenül. A hölgyek esetleg fiatalabban is vesznek ünnepi ruháik kiegészítéséhez kalapot, de a hétköznapi viseletre szinte soha.


Csak egy boltban kapni kalapot. Az üzlet címét el is küldtük Zoli bátyánknak
Csak egy boltban kapni kalapot. Az üzlet címét el is küldtük Zoli bátyánknak


Kalapot kétféle célból szoktak vásárolni a nagykárolyi üzletben - derül ki. Van, aki mint régi vágású úriember (hölgy) viseletéhez passzoló, mértéktartó fejfedőt kér, s van, aki pont ellenkezőleg, ruházata, megjelenése díszének szánja a kalpagot. No az ilyen vásárlók, kimondottan kirívó terméket keresnek. Nagykarimájút, csiricsáré színűt stb. Az úgynevezett Gábor-cigányok szoktak még kalapot kérni tőlük, ám többnyire a kínálatuk nem felel meg az elvárásaiknak.

Az eladónő tudtával más üzletben nem kapni a nyugat-szatmári megyejogú városban kalapot, sem hagyományosat, sem újmódit. Esetleg a piacon a kínait. Azok viszont nagyon gyatra minőségűek - mondja vásárlói tapasztalataira hagyatkozva.

Megpróbáltuk persze képileg is alátámasztani írásunkat, azonban nem sikerült. Az eladó ugyanis szívesen válaszolgatott kérdéseinkre, azonban a kameralencse valósággal taszította. Egy vállalkozó kedvű vásárlójukat majdnem a fotógép elé csaltunk, azonban a hölgy, mihelyst meghallotta, hogy mozgóképes felvételt is készítenénk, visszakozott. Így hát saját magunkat fotóztuk a próbafülkében. Az utcán sem jártunk szerencsével. Úgy tűnik, Zoli bátyánk éppen nem korzózott. Fejfedőt is csak néhány úr fején láttunk, kalapot pedig egyet sem. No érdeklődtünk a városházán. Azonban ott sem dolgozik régi vágású úriember (legalábbis ami a kalapviselési szokást jelenti). Így hát Markó Béla miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ szövetségi elnöke nagykárolyi látogatásakor készített felvételünkkel színesíthetjük cikkünket.


18 éven felüliek és erős idegzetűek nézhetik meg felvételünket. Reméljük, riporterünk amúgy nem dicsekvésre született fizimiskájával nem riasztjuk el olvasóinkat
18 éven felüliek és erős idegzetűek nézhetik meg felvételünket. Reméljük, riporterünk amúgy nem dicsekvésre született fizimiskájával nem riasztjuk el olvasóinkat


Egy régi vágású úriember: Markó Béla egy könyvet tanulmányoz a Károlyi-kastélyban
Egy régi vágású úriember: Markó Béla egy könyvet tanulmányoz a Károlyi-kastélyban


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: