2016-03-08 16:39:42• hírek • Hirado.hu

Fél Párizs víz alá kerülhet

Rekordmagasságú árvízre készülnek Párizsban: az elmúlt hetek szélsőségesen csapadékos időjárása miatt a francia főváros vezetése arra számít, hogy hamarosan az eddig mért legnagyobb, az 1910-es, januári 8 méter 62 centiméteres magasság környékén tetőzhet a Szajna.

A fővárosban 900 fős mentőegységet állítottak fel, és egy olyan evakuálási tervet is előkészítettek, ami 5 millió ember kitelepítése esetén is működőképes lesz.

Semmit sem hagytak a véletlenre a katasztrófaterv elkészítői: azzal is számoltak, hogy másfél millió párizsi lakás került víz alá - így áram nélkül is maradnak. Az árhullám tetőzése miatt a párizsi metróvonalakat is le kell majd zárni.

Több mint 100 éve tetőzött 8 méter magasan a Szajna - az eseményt csak a párizsi nagy árvízként szokták emlegetni. Az ár utcákat, híres műemlékeket lepett el, a Louvre és a föld alatt futó elektromos vezetékek is víz alá kerültek. Minden évben adnak 1 százalék esélyt egy újabb hatalmas árvíznek.

Az árvíz veszélyeinek felmérésénél jó kiindulási alapot adhat Párizs saját "vízmérője", Zuáv a katona a Du Pont de l'Alma-n.

Az utolsó, Párizst ellepő 1910-es árvíz idején a víz a több mint 7 méter magas szobor mellkasáig ért fel. A legutóbbi 2001-es árhullám idején a Szajna "csak" 4 méter magasan tetőzött, így csak a szobor lábát lepték be a hullámok.

A mostani, rekordközeli ár érkezésének időpontját nem közölték a vízügyi szakemberek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: