2014-03-27 09:25:06• hírek • MTI

Fékezi a kormány az energiaárak emelkedését

Az ipari fogyasztókat támogató intézkedéscsomagot fogadott el szerdai ülésén a kormány, az energiaárak további emelkedésének fékezése érdekében.

A Ponta-kabinet sürgősségi rendeletben döntött arról, hogy április elseje után is az év eleje óta érvényes - 230 dollár/1000 köbméter - szinten határozzák meg a hazai termelésű földgáz referenciaárát a nagy ipari fogyasztók számára, amelyek a szabadpiacról vásárolják ezt az energiát.

A gázár-liberalizáció menetrendje április elsején újabb öt százalékos emelést írt volna elő számukra, de az iparvállalatok kilátásba helyezték, hogy félmillió alkalmazottat fognak elbocsátani, ha versenyképességüket tovább rontják az energia újabb drágításával.

A rendelet csak az ipari fogyasztóknak kedvez: a gáz a lakosság számára két százalékkal, a szabályozott energiapiacról vásárló kisebb ipari fogyasztók számára pedig öt százalékkal drágul április elsejétől a liberalizációs menetrendnek megfelelően.

A villamos energia esetében a kötelező zöldenergia-arányt fagyasztotta be a tavalyi 11,1 százalékos szinten egy határozatban a kormány, hogy megelőzze az árak emelkedését. Az eredeti menetrend szerint idén a - drágábban előállított - megújuló energia részesedésének el kellett volna érnie a 15 százalékot.

A tömeges elbocsátásokkal fenyegető iparvállalatok nyomásának engedve a kormány már tavaly júniusban csökkentette a megújuló energia szubvencióját, és négy évvel elhalasztotta a szél-, a nap- és a vízenergia előállítását ösztönző, úgynevezett zöld tanúsítványok egy részének a kiosztását. A zöld tanúsítványokat az értékesítő cégeknek kötelező megvásárolniuk, hogy a fogyasztóknak eladott villanyáram a meghatározott (11,1 százalékos) arányban tartalmazzon megújuló energiát. Ezt a költséget azonban ráterhelik a fogyasztókra, így az zöld energia növeli a villanyszámlát.

Románia a Nemzetközi Valutaalappal kötött hitelszerződésben kötelezettséget vállalt arra, hogy fokozatosan liberalizálja az energiaárakat: az ipari fogyasztóknál 2014 végéig, a háztartási fogyasztók esetében 2017 végéig kell kivezetnie a hatósági árszabályozást. Csak az elosztói és szállítási árak maradnak szabályozottak, mert a vezetékeket kezelő vállalatok monopolhelyzetben vannak.

A most még szabályozott lakossági gázár öt év alatt több mint duplájára nő Romániában. Bukarest ugyanis vállalta, hogy a - hazai fogyasztás három negyedét fedező - hazai termelésű gáz jelenleg még szabályozott (230 dolláros) árát az importgáz (400 dollár körüli) áráig emeli és ezáltal lehetővé teszi, hogy a román piacra a külföldi energiacégek is belépjenek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: