2019-11-08 12:19:34• hírek • Bede Emőke

Feketén foglalkoztató cégeket bírságolt a munkafelügyelőség

2019 októberében 158 helyszíni ellenőrzést szervezett a Szatmár Megyei Területi Munkafelügyelőség: 91 alkalommal a munkáltató és az alkalmazottak közötti munkaviszonyt ellenőrizték, 67-szer pedig a biztonsági, illetve egészségügyi előírások betartását vették górcső alá – tájékoztatta hírportálunkat az ITM.

A munkaviszonyokat érintő ellenőrzések során 34 alkalmazó megúszta írásbeli figyelmeztetéssel, 7 esetben azonban pénzbírságot is kiszabtak az ellenőrök, melyeknek összértéke eléri a 261 800 lejt. A legtöbb büntetést a munkások feketén történő foglalkoztatása okán szabták ki: az öt esetben kiszabott bírságok teljes értéke 260 000 ezer lej. Egy másik esetben pedig azért szabtak ki egy 1500 lejes bírságot, mert a munkáltató nem biztosította a heti pihetőt az alkalmazottak számára.


A munkavédelemmel kapcsolatos ellenőrzések során is számos rendellenességet fedeztek fel az ITM munkatársai. A mulasztásokért 135 esetben csak írásbeli figyelmeztetésben részesítették a munkáltatókat, 4 esetben azonban pénzbírságot is kiszabtak az ellenőrök, melyeknek összértéke elérte a 22 ezer lejt. A munkafelügyelőség szerint mindegyik esetben megtették a szükséges lépéseket a helyzetek orvoslása érdekében.


Az ITM emellett azt is közölte, hogy októberben 63 alkalommal fordultak hozzájuk a panaszosok. Sajnos a bejelentések természete nem kerül pontosításra a havi összesítésben, viszont a félévi kiértékelő során Cristian Sasu főfelügyelő elmondta, legtöbb reklamáció a fizetések indokolatlan elmaradása miatt szokott érkezni, de sokan a munkaszerződés felbontásával vagy módosításával is elégedetlenek. Sok bejelentés érkezik a nem megfelelő munkakörülmények miatt, illetve rendszeresen reklamálnak a heti pihenőnapokon vagy az ünnepnapokon való munkára kötelezés miatt is.


Ugyanakkor a munkafelügyelőség arról is biztosította a munkavállalókat, hogy a 108/1999-es törvény értelmében a munkáltatók ellen panaszt emelő alkalmazottak személyazonossága rejtve marad, azaz a munkáltatóval nem közlik, hogy pontosan ki is tett bejelentést az ITM irodájában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: