2009-09-16 14:08:27• hírek • Gozner Gertrud

Feketemunkásokra vadásznak

A Területi Munkaügyi Felügyelőség sajtóközleményben értesíti a Szatmár megyei munkáltatókat, hogy az elkövetkező időszakban fokozottabban fogja ellenőrizni és büntetni a feketén való foglalkoztatást.

Románia kormánya egy memorandumot írt alá júliusban, amelyben kötelezettséget vállal az unióval szemben a be nem jelentett munka megszüntetésére. Ennek kapcsán a Munkaügyi Felügyelőség célul tűzte ki az ellenőrzések számának és a bírságok összegének a növelését, hogy ezáltal is elbizonytalanítsa a feketén dolgoztató munkaadókat.

A munkaügyi hivatal egyúttal felhívja a munkáltatók figyelmét, ha valaki a munkaszerződés megkötése előtt, avagy nélkül dolgoztatja az alkalmazottait, akkor mind a biztosítási rendszert, mind az állami költségvetést megkárosítja (mivel nem fizet hozzájárulásokat és adókat), ezen kívül az alkalmazott sem részesülhet a neki törvényesen járó juttatásokba.

Az utóbbi két hónapban a Szatmár Megyei Területi Munkaügyi Hivatal felügyelői 22 céget lepleztek le, akik 46 személyt dolgoztattak törvénytelen körülmények között, mivel nem rendelkeztek írásos munkaszerződéssel.

Ezeknek a munkáltatóknak a hatóság 69 ezer lejnyi pénzbírságot szabott ki, és kötelezték őket, hogy minden egyes alkalmazottukkal egyéni munkaszerződést kössenek, és azt regisztrálják a területi munkaügyi hivatalnál. Emellett a munkaügyi felügyelőség a vétkes cégek listáját minden héten közli az adóhivatallal, hogy kivizsgálják, hogy ennek milyen pénzügyi vonatkozásai vannak.


A feketén dolgoztatott munkás lemarad a neki törvényesen járó beteg- és nyugdíjbiztosításról.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: