2009-09-03 16:42:25• hírek • MTI

Fekete polgármester lesz Oroszországban?

A fekete bőrű Joaquim Krima jelöltként indul a Volgográd melletti Közép-Ahtubában a polgármester-választáson - repítette a hírt világgá a sajtó.

Az életvidám férfiút az orosz internetes közönség Obama II-ként emlegeti, a helybeliek az első világháborús hős, Vaszilij Ivanovics Csapajev után viszont Vászjának becézik. Két felső fokú végzettséggel rendelkezik, jó kedélyéről eddig is ismert volt. Felesége örmény, három gyerekük van.

Politikai pályafutásának története első pillantásra egyszerű látszik. Dinnyét árul a helyi piacon, ahol a kereskedőkre napi 200 rubel helypénzt róttak ki. Ők ezt nagyon fájlalják, és egy részük - leginkább az örmények - Joaquimba vetették bizalmukat: tőle várják a segítséget, vagyis azt, hogy ha győz, polgármesterként eltörli a helypénzt.
Valójában azonban nem annyira a helypénzről van szó.

A 30 ezer lakosú település élén az utóbbi nyolc évben békésen megfért egymással az eddigi polgármester, Vlagyimir Romanov, a kommunista párt képviselője és helyettese, Jurij Hrusztov, az állami dumában több mint kétharmados többséggel bíró Egységes Oroszország Párt tagja. Csakhogy most összevesztek.

Amikor ugyanis szóba került az újabb hosszabbítás - a harmadik mandátum - ügye, a felső vezetéstől ellesett módszerrel úgy döntöttek: Romanov megnevezi utódjának Hrusztovot, őt pedig pártja előlépteti területi szintre. Vagyis a választás puszta formaságnak ígérkezett. Közép-Ahtuba nevét soha meg nem ismerte volna a világ, ha a kommunisták váratlanul nem egy gazdag embert akarnának kinevezni a területi tisztségbe Romanov helyett. Az utóbbi időközben már bejelentette távozását, így egyszer csak alig 50 évesen nem volt hová mennie. Gyorsan visszakozott hát, és közölte, hogy harmadszor is indul a polgármesteri posztért. Erre persze kitört a háború közte és Hrusztov között.

Hozzáértők szerint Hrusztov csak akkor győzhet, ha megszerzi a helyi vezetéssel szembeni tiltakozó szavazatokat. Erre lett kitalálva Obama II - a dinnyeárus időközben az Egységes Oroszország Párt tagja lett -, eredetileg persze csak afféle "plakátnak". Hrusztov úgy kalkulált, hogy a fekete bőrű jelöltet majd idejében visszaléptetik, a helyét pedig ő veszi át, besöpörve a Krima mögé addig felsorakozók voksait.

Terve azonban félresiklott. A dinnyeárus ugyanis már a szavazatok 25 százalékára számíthat, és egyre népszerűbb. A lázadó afroorosz szellem önállósodott, már nem lehet visszaterelni a palackba. Ha valamilyen úton-módon kizárnák a jelöltek közül, az egész világ az oroszországi idegengyűlöletnek tulajdonítaná azt. Sőt most már Moszkvának is az az előnyösebb, ha Krima győz, mi több,  akár maguk a választók is jól járnak vele, mert Közép-Ahtuba a "politikai korrektség oroszországi példájává" válhat. És ebben a minőségben talán még új utat is kap majd... - vélekedett a történetet feltáró Komszomolszkaja Pravda.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: