2005-10-02 12:00:16• hírek • Szatmar.ro

Fejlődő külkereskedelem

A tavalyi évhez képest nőttek a román külkereskedelmi mutatók.

Winkler Gyula kereskedelmi ügyekkel megbízott miniszter 2005 első 8 hónapjára vonatkozó külkereskedelmi adatokkal kapcsolatosan elmondta: Románia exportja 16,9%-kal növekedett a tavalyi hasonló időszakhoz képest, az export összértéke január-augusztus közötti időszakban elérte a 14379,1 millió eurót. Az import pedig 23,3 % -kal növekedett 2004 hasonló időszakához viszonyítva.

Az export növekedési üteme 2004 azonos időszakával összehasonlítva dinamikus és hűen tükrözi a külkereskedelem, valamint az egész romániai gazdaság fejlődését. Fontos figyelembe venni a világgazdaság alakulását, hiszen a partnerországokban csökkent a kereslet az import termékek iránt. – hangsúlyozta a megbízott miniszter.

A gabonafélék, az ásványi párlatok és -olajok, műtrágyák, árművek és ezek alkatrészei, gyógyszeripari termékek, szervetlen kémiai eredetű termékek, repülőgépek alkatrészei, mérőműszerek a leginkább exportált cikkek.

Az EU továbbra is Románia legfontosabb kereskedelmi partnere . Az export 67,8% át valamint az import 62,4-át bonyolítja le az Unió tagországaival Románia.

A legfontosabb partnerországok az export területén: Olaszország, Németország, Törökország, Franciaország, Nagy Britannia, Magyarország.

A legfontosabb partnerországok az import területén: Olaszország, Németország, Orosz Föderáció, Franciaország, Törökország, Ausztria, Kína, Kazahsztán, Magyarország.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: