2011-06-07 17:36:10• hírek • Kocsis Zoltán

Fejlesztési régiók? Szó sem lehet róla!

Minden jel arra vall, hogy a nagyobbik kormánypárt, a Demokrata Liberális Párt a fejébe vette a romániai fejlesztési régiók minél gyorsabb reformját. Erre utalnak a keddi központi média tudósításai valamint Sulfina Barbu PDL-és képviselő nyilatkozata, mely szerint ezt még az őszig el kellene fogadni.

„Traian Basescu köztársasági elnök úr szokásához híven ismét bedobott egy témát, és ezt a PDL felkapta. Kizártnak tartom, hogy egy ilyen fontos kérdésről csak úgy gyorsan döntés születne, mivel három hét múlva véget ér a parlamenti időszak és azt sem tudom elképzelni, hogy rendkívüli ülésszakot hívna össze a kormány ", reagált a Szatmár.ro megkeresésére Erdei. D. István, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője.

A politikus leszögezte, hogy a magyar érdekvédelmi szövetség koalíciós partnere által kidolgozott felosztás, amely gyakorlatilag megegyezik a fejlesztési régiók jelenlegi térképével, ismételten figyelmen kívül hagyta az RMDSZ két évvel ezelőtt elkészített módosító javaslatait.

Erdei leszögezte, hogy a mostani felosztás teljességgel rossz, lévén hogy komoly gazdasági eltéréseket hagytak figyelmen kívül megalkotásakor. „A fejlesztési régióknak az lenne a célja, hogy megkönnyítse az Európai Unió támogatásainak lehívását, ám ezek hatékonysága elmarad az elvártaktól. Gyakorlatilag azt is kijelenthetjük, hogy a mostani régiók nem működnek", hangsúlyozta a képviselő.



Románia fejlesztési régiói átvennék a megyék szerepét?


A politikus kérésünkre kitért arra is, adminisztratív szempontból miként működne egy ilyen régió. „A PDL egyik elképzelése, hogy ezen régiókat egy prefektus irányítaná, kérdés azonban, hogy egy központilag kinevezett kormánybiztosi hivatal miként lenne összeegyeztethető a választott megyei tanácsokkal. Létezik olyan elképzelés is, mely szerint teljesen megszűnnének a mostani megyék, ám ezzel kapcsolatban sokan azt mondják, hogy ez Románia föderalizálódásához vezetne. Ettől pedig sokan félnek. A megyei tanácsok jelenleg is gyakorlatilag mint valamilyen kis parlamentek működnek. Egy, a mostani megyéknél jóval nagyobb területű régió törvényhozó és végrehajtó testületének pedig szélesebb jogkörök is dukálnak", vázolta fel a lehetőségeket Erdei.

A képviselő szerint egy ilyen kérdésben, mint a fejlesztési régiók határainak meghúzása, referendumnak kellene döntenie, éppen ezért komolytalannak tartja azt a felvetést, hogy az ügyben őszig döntsön a kormány és hogy azt akár felelősségvállalással is átvigye. „Ez a felvetés sajnos csak a PDL komolytalanságát minősíti", vonta le konklúzióit Erdei.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: