2013-02-18 18:20:26• hírek • Szatmár.ro

Fejlesztenék a repülőteret

Merész tervek: felújítják a leszállópályát, kétszeresére növelik az épület alapterületét.

A tavalyi évben közel 20 ezer utas fordult meg a Szatmárnémeti Repülőtéren - derült ki a hétfőn megtartott sajtótájékoztatón. Nicolae Fechete, a reptér igazgatója beszámolt továbbá arról, hogy sikerült egy mobil töltőállomást vásárolniuk, így most már a kisebb gépektől a kerozinnal járó nagy utasszállítókig bármilyen gépmadarat el tudnak látni üzemanyaggal. Ez különösen azért fontos, mert ezzel egy plusz szolgáltatással bővült a repülőtér szolgáltatásainak kínálata, ez pedig egy okkal több arra, hogy gépek szálljanak le Szatmárnémetiben. Beszereztek két autóbuszt is, amelyekkel az utasokat szállítják a repülőgépig.

A 2012-es év ünnepi volt, a szatmári repülés 75. évfordulóját ünnepelték ekkor, de egy jól sikerült Repülős Napot is maguk mögött tudhatnak a repülőtér munkatársai. Kevésbé jó emlék az Antalyai charter-járat, amelyik a szezon vége előtt megszüntette a repüléseket Szatmárnémetiből, de idén is tervben van egy rendszeres, vakációzókat szállító repülőjárat üzembe helyezése - a végcél egyelőre nincs leszögezve. Mint ahogy az sem végleges még, hogy milyen európai nagyváros felé indulhat még járat Szatmárnémetiből. Tárgyalások jelen pillanatban is zajlanak, Frankfurt, München és Róma is szóba került.

A következő időszak a reptérfejlesztés időszaka is lesz: a le és felszállópálza modernizálását EU-s pályázatból finanszíroznák - ez 15 millió euróba kerülne -, a repülőtér épületének felújítására és bővítésére pedig 3,78 millió lejt költene a Megyei Tanács a saját költségvetéséből. Utóbbi fejlesztés egy hangár építését is magába foglalja, de a fő cél az épület bővítése: a most 800 négyzetmétere alapterületű ingatlan további 800-850 négyzetméterrel nőne.

Ezzel a régió egyik legmodernebb repülőtere lenne, amitől Adrian Stef, a Megyei Tanács elnöke azt várja, hogy akár befektetőket is vonz majd a környékre. Jelen pillanatban egyébként a legnagyobb ellenfél a nagybányai reptér, bár amennyiben a merész modernizálási tervek megvalósulnak, több lépéssel is a máramarosaiak előtt járunk majd.

Modernizálják a szatmári repülőteret

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: