2018-11-05 06:56:35• hírek • Szatmár.ro

Fejlemények és közlemény a szombat hajnali sírgyalázással kapcsolatban

Friss információ a péntek éjjel történt vandalizmussal kapcsolatban: a rendőrségnek már vannak gyanusítottjai. A szélsőséges, nacionalista indíttatásból elkövetett cselekvést kizárták.

A Szatmár Megyei Rendőrkapitányság a helyszíni vizsgálat alkalmával több nyomot is talált, melyet az elkövetők hagyhattak hátra. A cipőnyomok, az üdítős üvegek és az energiaitalos dobozok, valamint a többi információ birtokában a nyomozók egy tágabb körű gyanusított csoportot állítottak össze. Ez után következik ennek a szűkítése és az elkövetők felelősségre vonása. A gyanusítottak közül néhányat már a rongálás éjszakáján sikerült azonosítaniuk.

 

A joggyakorlók és a katolikus püspökség is kizárják a szélsőséges indíttatásból elkövetett bűntettet. A fejfákat válogatás nélkül rongálták a gazfickók. A sírok egy útvonal mellett, a temető közepe táján estek a vandálok áldozataivá, itt a legkisebb a láthatóság az utcáról és a hídról, illetve a töltésről is. Mivel a temetőbe bejutni nem nehéz, és nincs éjjeli őr, sajnos a rosszakarókat nehéz megállítani.

 

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere közleményt adott ki a történtekkel kapcsolatban:

 

„Mély megdöbbenéssel értesültem a hétvégén arról, hogy ismeretlen tettesek meggyaláztak a Híd melletti római katolikus temetőben több mint 50 sírhantot.

 

Ami péntek este történt az megengedhetetlen, részemről elítélek mindenféle szélsőséges megnyilvánulást, agressziót. Egy ilyen cselekedet nem méltó Szatmárnémeti békés együttélésének a hagyományaihoz, remélem, az elkövetőket minél hamarabb sikerül felelősségre vonni.

 

Hiába dolgozunk egy jobb és szebb Szatmárnémetiért, ha városunk egyes polgárai annak rombolásán tevékenykednek. A változás az emberek fejében kell kezdődjön, azáltal, hogy tiszteletben tartjuk a meglévő értékeinket, elődeink munkáját, mások- és a köz tulajdonát, legyen szó akár szoborról vagy temetőről.

 

Az illetékes hatóságoktól elvárom a gyors és határozott fellépést: a tettesek azonosítását és kézre kerítését. Szatmárnémeti lakósait arra kérem, ha bármi információjuk van a tettesekről, segítsenek a helyi rendőrségnek, továbbá legyenek figyelmesek és ha bármiféle vandalizmust észlelnek értesítsék azonnal a hatóságokat.”

 

A Római Katolikus Püspökség szombati közleményében a következők állnak: „A vizsgálatok során megállapították, ismeretlen tettesek 51 fejfát borítottak le. A borogatások során két sír fedele is komolyabban megsérült. Az érintett fejfák hetven százaléka visszaállítható, ezek kisebb horzsolásokat szenvedtek. Harminc százalékuk esetében azonban a kereszt vagy a fejfa cseréréjére lesz szükség. A sírok rongálásában, az elkövetők nem válogattak, az elhunytak nemzeti hovatartozásától és vallásától függetlenül döntötték a fejfákat.”

 

Folyamatosan frissítjük a híreket, ahogyan megkapjuk a hivatalos információt. Maradjanak velünk!

 


 

A sajnálatos történtek után, a szombati állapotról készített videót és képgalériát a Szatmár.ro Facebook csoportjában tekintheti meg. Kattintson a következő hivatkozásra a videó és a galéria megtekintéséhez: Belépés az Exkluziv - Szatmár.ro csoportjába

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: