2007-10-24 21:45:17• hírek • Kis Csilla

Fejfájást okozó üdítők

kolaFejfájós gyerekeket és fiatalokat vizsgálva rájöttek, hogy a probléma okozója a kóla is lehet.

Fejfájós gyerekeket és fiatalokat vizsgálva kutatók rájöttek, hogy a probléma okozója a kóla is lehet.

A vizsgálatot végző kutatónő a gyerekek üdítőfogyasztási szokásairól is tett fel kérdéseket. A 9 és 18 év közötti gyerekek közül 36-an naponta legalább másfél liter kólát fogyasztottak, amely koffeintartalma megegyezik két nagy csészényi erős kávééval, azaz nagyjából 200 mg koffeinnel.
Ha ezt az adagot folyamatosan csükkentették, az „elvonós” gyerekek panaszai két hét elteltével jelentősen enyhültek. 36 gyerekből 33-nak már nem volt egyáltalán fejfájása, ami a megfigyelés befejeztéig, 24 hétig is így maradt.

Gyermekeknek azért is kerülniük kell a koffeinfogyasztást, mert az erős stimuláló hatás mellett a csontrendszer fejlődését is negatívan befolyásolja!

És kontra...

Azonban a koffein nem csak kiválthatja, hanem el is mulaszthatja az enyhébb fejfájást. A véráram útján az agyba jutva kitágítja az ereket, így enyhítve a gyenge vérellátás okozta fájdalmat.

A Freiburgi Egyetem legújabb vizsgálatai alapján a kis mennyiségű koffein egyes fájdalomcsillapítókkal (pl. paracetamol) együtt alkalmazva fokozza azok hatását. Így 40%-al kevesebb hatóanyag is elegendőnana

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: