2005-10-23 14:15:18• hírek • Szatmár.ro

1956-ra emlékezünk

Ma Magyarországon és számos erdélyi városban az 1956-os forradalomra emlékeznek.

 

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeznek ma országszerte. Az Országház előtt, a Kossuth téren katonai tiszteletadással felvonták a nemzeti lobogót.
Sólyom László mellett részt vett az ünnepségen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin az Országgyűlés, Holló András az Alkotmánybíróság és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

A legfőbb közjogi méltóságok ezt követően a Vértanúk terére, Nagy Imre kivégzett miniszterelnök szobrához mentek, ahol főhajtással és virágokkal emlékeztek a forradalom hőseire. Virágot helyeztek el a téren a parlamenti pártok képviselői is, országgyűlési és önkormányzati képviselők, egykori bajtársak és rokonok, köztük Jánosi Katalin, a néhai miniszterelnök unokája, valamint Polt Péter legfőbb ügyész, Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke, a diplomáciai testületek tagjai és a tábornoki kar.

A Rákoskeresztúri köztemetőben egész nap protokollmentes megemlékezéseket tartanak a 300, 301-es és 298-as parcellánál. A Sándor-palotában Sólyom László államfő ma adja át a Nagy Imre Érdemrendeket. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök este az Operaházban mond ünnepi beszédet.

A Fidesz elnöke, Orbán Viktor délután a Műegyetem előtt tart beszédet.

Az Alagút környékén egész napos családi programok várják az érdeklődőket, este pedig a forradalomra emlékeztető diafelvételeket vetítenek a felállítandó 56-os emlékmű építési területe előtt, a Felvonulási téren.


Erdélyben is emlékeznek

Erdély-szerte több magyar városban, így Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Csíkszeredában tartanak ünnepi megemlékezéseket a forradalom és áldozatai emlékére. Talán kevesen tudják, hogy Erdélyben is több ezer embert ítéltek el a forradalom leverése után.

A főszervezők helyi '56-os egyesületek, bajtársi társaságok, a volt politikai foglyok és üldözöttek szervezetei. A forradalommal főleg magyar, de román emberek is szolidarítottak, ezt a legnagyobb kegyetlenséggel torolta meg a korabeli kommunista hatalom. Jó néhány embert kivégeztek, és több mint 10 ezerre tehető azoknak a szimpatizánsoknak a száma, akiket bebörtönöztek.

MR

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: