2009-09-08 16:24:15• hírek • Gozner Gertrud

Szobrok és képek

Kedd délután a Polgármesteri Hivatal galériájában került sor az Alkotóház Képzőművészek Egyesületének négy tagjának legújabb kiállítására. Ez alkalomból Kóter László és Fóris József szobrait, míg Aurel Tent és Bakos Károly festményeit tárta a nagyközönség elé.

A megnyitón részt vett Gergely Csaba, az Alkotóház elnöke, Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármester és Felician Pop, a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ igazgatója. Az egyesület elnöke, Gergely Csaba megnyitó beszédében bemutatta az alkotók életútját, külön méltatta mindegyik művész munkáit.

Az 1930-an született festőművész, Aurel Tent az Alkotóház egyik legidősebb és egyik legaktívabb tagja. 2000-ben, Szatmárra költözésekor lépett be az egyesületbe, és azóta számos közös kiállításon mutatta be a képeit, ugyanakkor minden évben saját tárlattal is jelentkezik. Festészetét a román népművészet és vidéki élet iránti szeretet jellemzi. A képein szabályosan vibrálnak a színek, a hideg-meleg játékát lehet rajtuk felfedezni, színvilágára leginkább a kék szín jellemző - magyarázta az egyesület elnöke.

Bakos Károly 38 festményét hozta el a kedden megnyílt kiállításra. Az évek során számos egyéni tárlattal jelentkezett, Románián kívül Magyarországon is ismertek a munkái. Grafikáit a vonalak finomsága jellemzi, azok látszólagos rendezetlenségéből azonban különböző alakok jelennek meg a szemünk előtt. Bakos festészetében egyrészt felfedezhető a klasszikus stílus, másrészt az absztraktizmus felé való közeledés - fejtette ki Gergely Csaba.

Fóris József szobrász 1983 óta tagja az egyesületnek, munkái hazai és külföldi műgyűjtők gyűjteményét gazdagítják - tudtuk meg az egyesület vezetőjétől. Fóris a faszobrászat elkötelezettje, szívesen eljátszadozik a felületekkel, és a reliefek eme játékának az eredményeként születnek az arcok. Gyakran készít idealizált nőalakokat, ezeket a szobrokat a finomabb, gondosabb kidolgozás jellemzi.

A negyedik művész, Kóter László szobrai a világ minden részén - Németország, Magyarország, Izrael, Ausztria, Egyesült Államok megtalálhatók és öregbítik a szatmári tájak művészetének hírét. A Polgármesteri Hivatalban megnyílt kiállításon 16 munkával vesz részt. Munkáit a figurális, realisztikus ábrázolások jellemzik. Az emberi alakok azonban nem válnak idealizálttá, néha groteszkek, az élet megfáradt szolgálóit örökítik meg - tette hozzá Gergely. A kiállítás október nyolcadikáig tekinthető meg.


Négy művész munkái tekinthetők meg a Polgármesteri Hivatal Galériájában.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: