2010-02-03 15:52:27• hírek • Gozner Gertrud

Fegyvert birtokló magánszemélyek

Szatmár megyében 1487 személy rendelkezik fegyvertartási engedéllyel - derül ki a Megyei Rendőrkapitányság által közölt adatokból.

A megyében 807 magánszemély birtokol halálosnak minősülő fegyvert, valamint különböző kaliberű és kategóriájú vadászpuskákat, míg 680 magánszemély nem halálos fegyvereket tart otthonában. Nem halálos fegyvernek számít az önvédelmi fegyverek, a bénító és nyugtató lövedékes puskák, a sportfegyverek, a riasztópisztolyok, a nyílpuskák és az íjak, valamint a céltáblás gyakorlásra használatos fegyverek.

A nem halálos fegyverek tulajdonosai közül a legtöbben, mégpedig 172-en gumilövedékes puskát birtokolnak, 63 személynek egyszerű gázpisztolya van, míg a többiek légpuskával rendelkeznek. Tavaly egyetlen egy esetben dördült el fegyver a megyében, mégpedig egy szórakozóhely előtt, amikor is egy férfi önvédelmi szempontból egyszer a levegőbe lőtt.

Ahhoz egy romániai állampolgár fegyvertartási engedélyhez jusson, a kérvényezőnek az illetékes rendőrkapitányságon egy komoly iratcsomót kell összeállítania. Először is egy típusnyomtatványt kell kitölteni, amihez csatolja a személyi igazolványának az eredetijét. Ugyanakkor egy szakorvosi látleletre is szüksége van, miszerint nem szenved olyan betegségektől, amely az ország törvényei szerint kizárják a fegyvertartás lehetőségét.

Ehhez mellékelnie kell egy erkölcsi bizonyítványt, valamint a pszichológia vizsgálat eredményét, amely alkalmasnak nyilvánítja erre a feladatra. Az iratcsomó nem nélkülözheti ugyanakkor egy, a fegyverhasználattal kapcsolatos szakkurzus elvégzését igazoló bizonyítványt, esetenként vadászengedélyt, illetve a sportengedélyt az illetékes egyesület pecsétjével.

Az engedélyt az illetékes hatóság harminc napon belül köteles kibocsátani és 90 napra érvényes, amelyet egy időszakon belül egyetlen alkalommal lehet meghosszabbítani.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: