2008-03-19 22:28:11• hírek • Anna Szelényi

Fegyverkezzünk fel gyümölccsel és zöldséggel a rák ellen!

fruitsLétezik tíz zöldség és gyümölcs, amelyek kimagaslóan nagy hatással bírnak a rák elleni védekezésben.
Körülbelül 30%- a a rákos megbetegedéseknek a helytelen táplálkozás miatt alakul ki.
 
Eléggé félelmetes statisztika, ami azt illeti, de jó hír, hogy ezt a veszélyességi faktort könnyedén ki lehet küszöbölni.

vegetableslA tanulmányok bebizonyították, hogy egy zöldségben, gyümölcsben és gabonafélékben gazdag étrenddel rendelkező embernél kisebb az esélye a rák kialakulásának. Köztudott, hogy ezek az élelmiszerek rengeteg vitamint, ásványi anyagot és az egészségre pozitív hatást gyakorló enzimeket tartalmaznak. Létezik tíz zöldség és gyümölcs, amelyek kimagaslóan nagy hatással bírnak a rák elleni védekezésben.

1. A paradicsom nagymértékben tartalmaz antioxidánsokat, amelyek csökkentik a prosztatarák kialakulásának esélyét. A paradicsomból készült ételek, mint a spagetti szósz, a paradicsompüré vagy a ketchup is ugyanolyan mértékben tartalmazzák az említett antioxidánsokat.

2. A brokkolinak olyan kémiai összetevői vannak, amelyek elpusztítják a gyomorhurutot okozó baktériumokat. Emellett rendelkezik azzal a hatással is, hogy fékezi a rákos sejtek szaporodását.  A brokkoliról tudni kell, hogy jóval több C vitamint tartalmaz, mint például a narancs, de csak akkor, ha nyersen fogyasztjuk.

3. Az erdei gyümölcsök színük mély színét kémiai összetevőiknek köszönhetik. Ezek a kémiai összetevők segíthetnek a gégerák megelőzésében, valamint elpusztítják a rákos sejteket anélkül, hogy bármilyen hatást gyakorolnának az egészséges sejtekre.

4. A szójának nagyon erős antioxidációs hatással rendelkező szerves összetevőket tartalmaz.  A szója csökkentheti a prosztata- és a mellrák kialakulásának esélyét, megvédve az ösztrogéneket a negatív hatásoktól. A szóját fogyaszthatjuk sütve, főzve vagy tofu és szójatej formájában.

5. A zöldtea és a fekete tea hatóanyagai közé tartozik a tanin, amely meggátolja a máj, bőr és gyomorrák kialakulását.

6. A tök bétakarotent és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek jótékony hatást gyakorolnak a szervezetre, különösen aktívan hatnak a rákos sejtek elleni küzdelemben. Ugyanebbe a kategóriába sorolhatjuk a sárgarépát, a piros paprikát és a burgonyát.

7. A spenót gazdag E vitaminban és luteinben, amelyek megelőzhetik a máj-, petefészek- és prosztatarákot.

8. A fokhagyma csökkenti a gyomor- és mellrák kialakulásának esélyét. A fokhagyma a legjobban akkor fejti ki jótékony hatását, ha étkezés előtt tíz perccel elfogyasztunk belőle egy gerezdet.
 
9. Az ananász gazdag C-vitamin és antioxidáns forrás, hasznos enzimeket tartalmaz a mell- és tüdőrák ellen.

10. Az alma tartalmaz egy úgynevezett quercetin nevű összetevőt, amely gyulladáscsökkentő hatásáról ismert és több gyógynövényben is jelen van. Hasznos hatást fejt ki a tüdő- és a prosztata rák ellen, továbbá csökkenti a rákos sejtek szaporodását, erősíti az immunrendszert és fékezi a tumorokat ösztönző hormonokat.

Íme, egy étrend-tipp a rák megelőzésére:

Reggeli: joghurt, összekeverve erdei gyümölccsel és szójatejjel
 
Tízórai: alma és mogyoróvaj, valamint zöldtea

Ebéd: spenót, narancs, mandarin és brokkoli turmix. Túró ananásszal és paradicsomlé.

Vacsora: Sült lazac hagymával és fokhagymával, párolt paradicsommal. Tökleves vagy sütőben sütött burgonya és fekete tea.

Sz. A.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: