2009-06-06 15:56:40• hírek • MTI

Fegyver lehet a telepátia?

Az amerikai védelmi minisztérium fejlett védelmi kutatási projektekkel foglalkozó ügynöksége (DARPA) olyan programot finanszíroz, amely a katonák közötti kommunikációra a telepátiát használná fel.

A Wired című folyóirat honlapján megjelent dokumentumrészlet szerint a program neve Silent Talk (Néma beszéd), és a Pentagon 4 millió dollárt szán rá, amihez még hozzájön az a másik 4 millió, amelyet az amerikai hadvezetés tett félre egy évvel ezelőtt arra, hogy a University of Californiával együtt felmérje a terv megvalósíthatóságát.
Az ötlet alapja az az ismeret, hogy a szavak és mondatok bonyolult folyamaton keresztül formálódnak meg az agyban, amelynek csak az utolsó fázisa a hangok kibocsátása. A DARPA által elképzelt technológiának a katonák agyából kibocsátott jeleket kellene észlelnie abban a pillanatban, amikor a szavak megfogalmazódnak, és azokat még elhangzásuk előtt átvinni a címzettek agyába.
Az a technológia, amely az agyi hullámokat értelmeztetni tudja a számítógéppel, az utóbbi években óriási fejlődésen ment keresztül. Ma már léteznek olyan ortopédiai prototípusok, amelyeket az agy vezérel.
De ahhoz, hogy a Silent Talk megvalósuljon, mindenekelőtt rá kell jönni, hogyan lehet az elektroenkefalogrammal előhívni a szavakat; meg kell tudni, hogy a különböző emberek neurális jelei között létezik-e közös vagy általánosítható séma, végül fel kell építeni egy olyan rendszert, amely képes dekódolni és továbbítani ezeket a jeleket.
A DARPA által elképzelt technológia továbbá arra is szolgálhatna, hogy közvetlen forrásból "olvassa" az ellenség gondolatait.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: