2011-01-28 09:19:09• hírek • MTI

A romakérdés európai ügy

A romakérdés kezelése érdekében európai szintű stratégia kidolgozását szorgalmazta Traian Basescu román államfő csütörtökön az előtt elhangzott beszédében.

Hangsúlyozta, hogy a romákkal szemben nem csupán saját államukat, hanem Európát is kötelezettségek terhelik, hiszen európai polgárokról van szó. Szerinte meg kell őrizni a roma közösség hagyományait, és nem szabad korlátozó intézkedésekkel "brutális módon" megváltoztatni a romák vándorló létformáját. Jogaik védelme és beilleszkedésük támogatása nem csupán az "eredetország" feladata, hanem az európai intézmények közreműködését is igényli - mondta. 

A beszédet követő vitában képviselői kérdésre válaszolva Basescu azon reményének adott hangot, hogy a Romániával szomszédos Moldova is az Európai Unió tagjává válhat.
Kalmár Ferenc András magyarországi KDNP-s országgyűlési képviselő - utalva arra, hogy Romániának 2013-ig át kell rajzolnia, összhangba kell hoznia az uniós előírásokkal az országon belüli régióhatárokat - azt kérdezte Basescutól, hogy annak során figyelembe fogják-e venni az egyes területek történelmi, etnikai, kulturális sajátosságait, valamint hogy lesz-e mód a megyehatárok megváltoztatására is.


Basescu az Európa Tanács Strasbourgban tanácskozó parlamenti közgyűlésén
Basescu az Európa Tanács Strasbourgban tanácskozó parlamenti közgyűlésén


Az államfő azt válaszolta, hogy Románia nem híve az etnikai alapú autonómiának, de támogatja az önkormányzatiságot, és ennek jegyében színházakat, iskolákat, kórházakat adnak át önkormányzatoknak. A magyar képviselő telefonon arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az ülés után rövid kötetlen jellegű beszélgetést folytatott Traian Basescuval, aki közölte vele: a régióhatárok átrajzolásának szempontrendszere még nincs napirenden, de azt egyeztetni fogják az RMDSZ-szel is.

Gaudi-Nagy Tamás jobbikos országgyűlési képviselő a vitában a székelyföldi autonómia megteremtése érdekében szólalt fel, és azt kérdezte Basescutól, kész-e tárgyalni a Székely Nemzeti Tanács képviselőivel, miután Székelyföld 600 ezres magyar lakosságának 90 százaléka kinyilvánította autonómiavágyát. A román elnök válasz gyanánt azt mondta, szeretné, ha a magyarországi románoknak ugyanannyi joguk lenne, mint a romániai magyaroknak - közölte telefonon Gaudi-Nagy az MTI-vel. A jobbikos képviselő szerint Magyarországnak fel kellene hagynia azzal, hogy "egyoldalú gesztusokat tesz" Romániának, ehelyett képviselnie kellene a székelyföldi autonómia ügyét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: